Primăria Chișinău interesată de proiecte noi privind mobilitatea urbană

   2800

Primăria municipiului Chișinău poartă discuții cu partenerii de dezvoltare în vederea susținerii diverselor proiecte de mobilitate urbană care ar putea fi implementate la Chișinău.

În acest context, primarul general, Ion Ceban, împreună cu viceprimarul de ramură, Victor Chironda și membrii cabinetului edilului au participat astăzi la o conferință comună cu reprezentanții Băncii Mondiale, dar și cu diverse companii și organizații din Elveția, specializate pe soluții de transport public și Smart City. Instituția a răspuns astfel apelului municipalității făcut în primăvara acestui an, pentru susținerea în diverese proiecte, care ar urma să fie implementate în capitală.

Subiectul discuțiilor s-a axat pe posibile proiecte de finanțare în domeniul mobilității urbane, managementul parcărilor cu plată și soluții privind managementul traficului în municipiul Chișinău. Este un proiect implementat cu suportul Băncii Mondiale și Global Smart City Partnership Program.

Parteneriatul pe viitor presupune transferul de experiență în domeniul mobilității urbane din Elveția.

Primarul general, Ion Ceban, a declarat că actuala formulă a APL Chișinău își propune ca mobilitatea urbană în municipiu să se dezvolte după exemplul și practicile țărilor dezvoltate, iar susținerea partenerilor de dezvoltare, inclusiv Banca Mondială va impulsiona realizarea inițiativelor pe aspectul dat.

E de menționat că în prezent, municipalitatea elaborează un Plan de Mobilitate Urbană Durabilă, document de planificare strategică în dezvoltarea infrastructurii rutiere și pietonale, transportului public și privat, organizarea parcărilor și crearea infrastructurii pentru bicicliști. Documentul va fi dezvoltat în parteneriat cu Proiectul UNDP - GEF „Oraşe verzi durabile", fiind o premieră pentru APL Chișinău.