Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Schimbarea categoriei străzii 31 August 1989 din municipiul Chișinău

   2027

Primăria municipiului Chișinău informează că autoritățile locale au schimbat categoria străzii 31 August 1989, în limitele str. Ciuflea și Al. Șciusev, din arteră magistrală de interes sectorial, în stradă de interes local. O decizie în acest sens a fost adoptată marți, 14 iulie, a.c., de Consiliul municipal Chișinău.

Inițiativa are ca scop eficientizarea utilizării spațiului străzii prin păstrarea benzii de circulație a transportului rutier, amenajarea parcărilor paralel carosabilului și a pistelor pentru bicicliști pe ambele părți de mers. Strada de interes local va asigura mobilitatea nestingherită și în mod prioritar a pietonilor, bicicliștilor, a autospecialelor, transportului public și cel privat, transportul de deservire și mărfuri, în limitele construcțiilor existente.

Potrivit lui Andrei Vatamaniuc, șef adjunct al Direcției generale arhitectură, urbanism și relații funciare, această schimbare de categorie nu implică modificarea schemei de trafic în nucleul centrului istoric al orașului, ea rămânând identică cu ceea ce avem în prezent. „Drept rezultat vom obține o stradă cu trafic moderat și mai bine reglementat, orientată către pietoni și bicicliști, ar putea fi creată o conexiune între Parcul „Valea Trandafirilor" și Parcul „Dendrariu", prin crearea unui GreenWay între două zone verzi; o stradă care respectă contextul istoric, parcări organizate, cu număr limitat fix și o infrastructură care respectă și păstrează vegetația existentă", a precizat arhitectul.  

În context, viceprimarul de ramură, Victor Chironda, a declarat că acceptarea de către CMC a schimbării categoriei străzii 31 August 1989 este un prim pas în realizarea proiectului. Ulterior inițiativa va fi supusă consultărilor publice, pentru ca proiectul să fie îmbunătățit. În paralel va fi organizată procedura de licitare pentru selectarea companiei care va realiza lucrările.

Direcția generală arhitectură, urbanism și relații funciare va asigura elaborarea documentațiilor de urbanism și a actelor permisive în corespundere cu decizia CMC aprobată.