Municipalitatea va depune dosarul de participare la rețeaua internațională a orașelor care învață

   2574

Primăria municipiului Chișinău va depune dosarul de participare la rețeaua internațională a orașelor care învață. Astfel, orașul Chișinău are şanse reale să devină parte a UNESCO Global Network of Learning Cities (GNLC) - rețea internațională orientată către politici care oferă inspirație, cunoștințe și bune practici.

Documentul a fost coordonat de primarul general al capitalei, Ion Ceban și Secretarul general-adjunct al UNESCO în Republica Moldova, Luminița Drumea.

Aderarea la această comunitate, în calitate de membru activ, îi va permite orașului Chișinău să beneficieze de facilități importante: promovarea politicilor și practicilor de învățare pe tot parcursul vieții, schimbul de cunoștințe privind provocările și soluțiile-cheie, inițiativele de consolidare a capacităților, inclusiv de formare și participare la evenimente globale, cum ar fi Conferința internațională a „orașelor care învață".

Primarul general, Ion Ceban, a menționat că pentru municipiul Chișinău este o onoare să devină unul dintre orașele care învață, implementează reforme și aduce schimbarea pentru o societate sustenabilă, împreună cu celelalte orașe din rețeaua globală UNESCO.

„Vom depune toate eforturile pentru a ne mobiliza eficient resursele la nivelul fiecărui sector, astfel ca să putem promova învățarea incluzivă, învățământul de bază și cel superior, a revitaliza învățarea în familii și comunități, de a facilita învățarea pentru și la locul de muncă", a declarat Ion Ceban.  

De asemenea, edilul a comunicat că pentru municipalitate este prioritar extinderea utilizării tehnologiilor moderne de învățare, favorizarea unei culturi a studierii de-a lungul vieții, dezvoltarea abilităților individuale, incluziunea socială, dezvoltarea economică și culturală, precum și dezvoltarea durabilă.  

„Proiectul "Educație online" www.educatieonline.md este una dintre inițiativele lansate în cadrul eforturilor noastre de a veni cu soluții concrete pentru problemele legate de pandemia Covid-19, dar și pentru crearea unei baze digitale de învățare pe tot parcursul vieții la distanță, pentru întreaga comunitate și cetățenii orașului Chișinău, indiferent de vârstă, competențe digitale, naționalitate, limba vorbită, mediul social și economic", a conchis primarul general.

E de menționat că în capitală va fi creat un centru municipal de învățare pe tot parcursul vieții, care se va integra în strategia de dezvoltare de lungă durată a orașului Chișinău, menită să contribuie la dezvoltarea sustenabilă a municipalității.

Amintim că municipiul Chișinău a fost introdus pe harta  #LearnungPlanet: https://projects.learning-planet.org/projects/cpCLeiw9/summary, graţie forumului „Implicare pentru schimbare" din 24 ianuarie 2020, organizat cu prilejul Zilei Mondiale a Educaţiei.