Ion Ceban a depus flori la monumentul lui Carol Schmidt, când se împlinesc 174 de ani de la nașterea celui mai longeviv primar de Chișinău

   1936

Primarul general, Ion Ceban, a depus astăzi flori la monumentul lui Carol Schmidt, când se împlinesc 174 de ani de la nașterea celui mai longeviv edil al Chișinăului (1877-1903).

Ion Ceban a declarat că Schmidt a fost unul din primarii care au contribuit la modernizarea orașului, servind drept reper de verticalitate și corectitudine pentru politicienii care activează în prezent. „Când a acces în funcție cel mai longeviv primar al capitalei și-a consolidat echipa, inclusiv cu arhitectul Bernardazzi, pe care l-a rechemat din Odesa. Astfel a reușit să realizeze un șir de inițiative majore, care au schimbat fața orașului. Acest aspect al biografiei lui Carol Schmidt l-am luat în calcul și eu când am venit în acest post, deoarece lucrurile mari se produc cu echipe puternice, de profesioniști", a mai spus primarul de Chișinău.

La 10 mai 2014 a fost inaugurat bustul lui Carol Schmidt, în fața sediului Filarmonicii Naționale „S. Lunchevici", în preajma casei în care a locuit fostul primar de Chișinău.

În timpul administrării sale, în capitală au fost pavate străzi, a apărut primul apeduct și rețeaua de canalizare, au fost amenajate primele linii de tramvai, s-a instalat iluminatul stradal și au fost construite numeroase edificii.

Carol Schmidt a fost primar al orașului timp de 26 de ani, între 1877-1903, perioadă în care a venit cu o contribuție deosebită la modernizarea Chișinăului.

Fiind încă în viață, orășenii au cerut ca una din străzile centrale să-i poarte numele. Potrivit istoricilor, actuala stradă Mitropolit Varlaam, anterior a purtat numele gloriosului primar, iar el însuși a locuit acolo, până în 1928. 

Schmidt a devenit primar la vârsta de 30 de ani, fiind ales de Consiliul orășenesc, după moartea precedentului edil, Climentie Șumanschi, în 1877.