Intensificarea restricțiilor privind pericolul răspândirii și protecția împotriva infecției COVID-19

   2455

Primăria municipiului Chișinău informează că începând de luni, 15 iunie, a.c., și până pe 30 iunie 2020, autoritățile publice locale au intensificat măsurile de protecție și controlul răspândirii infecției COVID-19 în rândul cetățenilor municipiului. De asemenea, vor fi organizate  mai frecvent verificări din partea autorităților locale, în comun cu reprezentanți ai poliției și ai celor de la centrul de sănătate publică, prind respectarea măsurilor impuse. Totodată, persoanele fizice sau juridice, pasibile de sancțiuni, se vor alege cu amenzi sau chiar detenție, în dependență de gravitatea încălcărilor admise. Subiectul a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Primarul general, Ion Ceban, a subliniat că s-a purces la intensificarea măsurilor privind infecția COVID-19, din cauza ignorării acestora de către cetățeni și agenți economici, iar în consecință crește numărul de cazuri cu îmbolnăviri prin COVID, inclusiv printre copii, medicii sunt istoviți, iar în spitale sunt tot mai puține locuri pentru bolnavi.

„Rog maximă prudență din partea oamenilor. Respectați regulile și recomandările medicilor și polițiștilor. Ieșiți în parcuri, dar evitați locurile aglomerate. În fiecare sector există parcuri și zone verzi unde oamenii se pot odihni. Evitați deplasarea la piața centrală. Optați pentru locuri mai apropiate. În acest scop am dispus deschiderea iarmaroacelor agricole în sectoare", a menționat primarul general.

Măsurile de protecție privind controlul și prevenirea răspândirii infecției prin coronavirusul de tip nou se referă la:

-         instituirea unui program special de activitate al transportului public (troleibuze, autobuze și microbuze): dimineața de la 05:00 la 10:30 și seara de la 15:30 la 21.30, cu interzicerea îmbarcării pasagerilor fără măști de protecție.

-         numărul maxim de îmbarcare în unitățile de capacitate medie este de 35-40 persoane și de 50-60 de oameni în cele de capacitate sporită (articulate). În microbuze se stabilește urcarea pasagerilor în limita numărului de locuri pe scaune;

-         atenționarea asupra interzicerii aflării persoanelor în locuri publice (păduri, parcuri, alei, plaje etc.), în grupuri mai mari de 3 persoane, respectarea distaței sociale de minim 1 metru, interzicerea aflării seniorilor de peste 63 de ani în afara domiciliului și în spațiile publice, fără necesitate stringentă; interzicerea accesului persoanelor pe terenurile de joacă, de sport și zone de agrement.

-         evitarea aflării persoanelor de orice vârstă, fără necesitate stringentă, în spații închise (spații comerciale sau cele de prestare a serviciilor, săli de sport și fitness, clădiri administrative etc.), piețe comerciale, unități de alimentație publică, transport public etc.

Nerespectarea măsurilor de sănătate publică, expuse în Hotărârea nr. 7 din 14.06.2020 a Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică a municipiului Chișinău va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravențională și/sau penală a persoanelor vinovate.

În context, amintim că tot în scopul reducerii numărului de infectări prin coronavirus, de luni, va fi revăzut programul de activitate al bugetarilor, urmând a fi dispus lucrul de acasă, dacă specificul de activitate permite aceasta. De asemenea, municipalitatea a solicitat ajutorul poliției și al armatei pentru informarea populației.