Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Raportul de expertiză privind calitatea lucrărilor de reparațiie executate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt a fost făcut public

   1814

Primăria municipiului Chișinău informează că raportul de expertiză tehnică cu privire la calitatea lucrărilor de reparație executate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, în anul 2017 a fost finalizat. Primarul general, Ion Ceban, a prezentat public vineri informația despre expertiza lucrărilor la fața locului, pe bulevardul central al capitalei.  

Raportul a fost elaborat de întreprinderea F.Ş.P. „Universinj" S.R.L., în baza contractului nr. 43-19 din 30.10.2019, încheiat cu Direcția Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie a municipiului Chişinău.

Necesitatea expertizării lucrărilor de asfaltare a fost impusă de apariția defectelor și degradărilor pe suprafața carosabilă: făgașe în perimetrul stațiilor de așteptare a transportului public, fisuri transversale şi longitudinale pe diverse porţiuni şi în intersecții din bulevardele Ștefan cel Mare și Sfânt și Constantin Negruzzi.

Edilul capitalei a menționat că expertiza conține informații relevante ce confirmă efectuarea necalitativă a lucrărilor de reconstrucție a celor două artere din oraș de către compania contractată de fosta administrație a capitalei.  

„Cum s-a ajuns ca cel mai important bulevard al capitalei să ajungă în stare deplorabilă la scurt timp după ce a fost reparat? În linii mari, compania selectată pentru executarea reparației drumului a întârziat cu lucrările. La vremea respectivă, am abordat de nenumărate ori problema în cadrul CMC, dar nu s-a ținut cont de recomandările făcute, inclusiv pe partea care viza infrastructura trotuarelor. Expertiza confirmă că lucrările au fost efectuate total necalitativ", a subliniat Ion Ceban. 

Potrivit raportului, au fost depistate degradări precum: făgașe - 1742 ml; crăpături transversale și longitudinale - 4851 ml; pelade - cca 3 m2 (defecțiune specifică de desprindere a statului de uzură sau a tratamentului bituminos); tasări - cca 6 m2.

Totodată, în cadrul celei de-a doua faze a expertizei, primarul general a solicitat contractarea Institutului Științific de Cercetări a Infrastructurii Drumurilor din Belarus (BeldorNII), entitate recunoscută la nivel internațional, pentru cercetări imparțiale și echidistante privind raportul final.

Ion Ceban a promis că va remite raportul de expertiză cu privire la calitatea reparațiilor executate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt la Procuratură, pentru ca cei vinovați să fie atrași la răspundere.

Anexă : Sumar explicativ privind raportul de expertiză a lucrărilor de reparație executate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt