Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Sumar explicativ privind raportul de expertiză a lucrărilor de reparație executate pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt

   2246

Raportul de expertiză tehnică a fost elaborat de către întreprinderea F.Ş.P. „Universinj" SRL în baza contractului nr. 43-19 din 30.10.2019 încheiat cu Direcția Generală Transport Public şi Căi de Comunicaţie a municipiului Chişinău.

-        Raportul de expertiză a fost executat de compania selectată în cadrul unei licitații internaționale, care a fost organizat de către DGTPCC - F.Ș.P "Universinj" S.R.L., care la faza II a expertizei, în vederea asigurării unor cercetări imparțiale și echidistante efectuarea cercetărilor specifice a fost contractat Institutul Științific și Cercetări în Drumuri din Belarus (BeldorNII).

-        Necesitatea unui raport de expertiză a fost generată de apariția defectelor și degradărilor pe suprafața carosabilă sub formă de făgașe în zonele de stații publice şi crăpături transversale şi longitudinale pe diverse porţiuni şi intersecții din bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, bd. Constantin Negruzzi din mun. Chișinău. Expertiza tehnică se referă la bd. Ştefan cel Mare şi Sfânt şi bd. Constantin Negruzzi, amplasate în orașul Chişinău, străzi care constituie artera principală de transport a orașului.

-        Lucrările de expertiză au fost efectuate în conformitate cu Programul pentru expertiză tehnică a străzii magistrale, întocmit în baza contractului sus numit şi aprobat de către beneficiar.

Raportul de expertiză a avut 3 obiective cheie:

1. Determinarea cauzelor apariției defectelor în sistemul rutier;

2. Stabilirea măsurilor necesare pentru aducerea suprafețelor carosabile la parametrii optimi de funcționare prevăzuți de reglementările tehnice în vigoare;

3. Elaborarea soluţiilor de remediere a defectelor.

Conform expertizei au fost depistate degradări precum:

Făgașe - 1742 ml (metri lineari)

Crăpături transversale și longitudinale - 4851 ml

Pelade - aprox.  3 m2 (defecțiune specifică de desprindere a statului de uzură sau a tratamentului bituminos)

Tasări - aprox. 6 m2.

Au fost depistate mai multe erori de baze:

-      selectarea mixturii asfaltice;

-      conținutul de bitum (care are de asemenea un rol foarte important la stabilirea mixturii la temperaturi ridicate);

-      nerespectare din partea antreprenorului rețetei aprobate inițial;

-      probele au abateri de la rețetă și nu se încadrează în limitele admisibile expuse în caietul de sarcini;

-      încălcări care țin de cerințele normativului care reglementează conținutul de particule care formează fracția mixturii. Respectiv, mixtura produsă și pusă în operă având mai mult bitum decât dozajul prevăzut la elaborarea rețetei și cu multă parte măruntă în componență, ceea ce a dus ca mixtura să nu reziste sarcinilor aplicate;

-      mixturile asfaltice puse în operă pe tot bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt sunt neomogene.

Soluțiile de remediere propuse sunt examinate plenar şi în scurt timp vom anunţa opţiunea de remediere aleasă de specialiştii de profil.

Raportul de expertiză va fi prezentat Procuraturii Generale săptămâna viitoare.