Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul general a solicitat explicații responsabililor referitor la cazul privind surparea asfaltului, după reparație, pe trotuarul str. N. Testemițanu

   2221

Primarul general, Ion Ceban, a solicitat mai multă responsabilitate din partea conducătorilor de subdiviziuni, la executarea lucrărilor de reparație curente a străzilor din sectoarele capitalei, în sensul coordonării activităților preconizate cu toate serviciile care posedă rețele subterane și de a evita repetarea executării intervențiilor, care necesită bani suplimentari din bugetul public.

Cu referire la cazul de deteriorare a unei porțiuni de trotuar, recent reabilitat pe strada N. Testemițanu, primarul general a solicitat explicații de la regia care a executat lucrările, menționând totodată că cei care se fac vinovați de situație sunt pasibili de sancțiuni.

Potrivit explicației prezentate de către Î.M. Regia „Exdrupo", în perioada lucrărilor de reabilitare a fost decapat stratul vechi de asfalt și atunci n-au fost depistate cedări de fundație. Astfel că pe 13-14 mai 2020 a fost așternut noul strat de asfalt. Pe 30 mai, a.c., s-a produs surparea trotuarului pe o porțiune de cca 3 metri pătrați. Luni, 1 iunie, a.c., responsabilii au inspectat rețelele subterane și n-au fost depistate scurgeri la rețelele de apeduct și canalizare.

În urma decapării terasamentului, la o adâncime de cca 1, 2 metri s-au depistat făgașe și goluri de fundație. Reprezentanții SRL „Chișinău-Gaz" au informat că în 2013, pe segmentul respectiv de drum a fost pozată o conductă de gaz la o adâncime de 1,6m, lucrările fiind executate de o companie subcontractată. În urma ploilor abundente din acea perioadă, în fundația trotuarului s-a infiltrat o cantitate mare de apă care a dus la apariția făgașelor. Dat fiind faptul că termenul de garanție a lucrărilor efectuate atunci a expirat, firma respectivă nu poate fi atrasă la răspundere pentru situația produsă.

Luni pe segmentul respectiv au fost efectuate lucrări de decapare și schimbare totală de fundație, cu compactarea de straturi conform normativelor, iar marți urmează așternerea învelișului asfaltic.

Un grup de lucru analizează în prezent circumstanțele produse, iar resposabilii care se fac vinovați vor fi sancționați.