Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Serviciile medicale prestate în cadrul instituțiilor medico-sanitare din capitală sunt reluate gradual

   2092

Primăria municipiului Chişinău informează că începând cu data de 16 mai, a.c., au fost reluate, gradual, serviciile medicale programate, prestate în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești și de asistență medicală primară, limitate pe perioada stării de urgență.

Informaţii în acest sens au fost prezentate luni, în cadrul şedinţei operative a serviciilor municipale, de către şefa Direcţiei generale asistenţă socială şi sănătate, Tatiana Bucearschi.

La prima etapă, vor fi prestate serviciile chirurgiei de o zi, intervențiile chirurgicale la pacienții cu risc anestetic mic, serviciile de reabilitare precoce a pacienților după AVC, infarct miocardic, traumatisme, oferite în cadrul instituțiilor medicale spitalicești.

La fel, sunt relansate gradual serviciile programate din cadrul asistenței medicale primare și specializate de ambulatoriu: examenele medicale cu scop profilactic în condiții de ambulatoriu, activitățile consultativ-diagnostice și de tratament, activitățile de imunizare, asistența medicală stomatologică programată.

Totodată, au fost reluate activitățile Comisiilor medicale de examinare a conducătorilor de vehicule, Comisiilor de examinare pentru angajare la muncă în țară și peste hotarele republicii, Comisiilor medico-militare pentru examinarea medicală a recruților, Comisiilor de examinare medicală la angajare în muncă, Comisiilor de examinare medicală pentru port-armă, Comisiilor de examinare medicală de trimitere pentru expertizare și prelungire a gradului de dezabilitate.

De asemenea, sunt menținute în continuare măsurile de supraveghere, consultațiile la distanță, prin telefon și a rețelelor de socializare, în vederea asigurării continue a tratamentului de susținere, în cazul maladiilor cronice, inclusiv minimalizarea vizitelor în instituția medico-sanitară, cu scopul de a preveni riscul de infectare cu COVID-19.

Menţionăm că acordarea serviciilor medicale programate se va efectua doar în baza programării prealabile.