Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Precizări privind delimitarea trotuarelor și sistematizarea locurilor de parcare pe anumite străzi din Chișinău

   3889

Primăria municipiului Chișinău vine cu precizări referitor la măsurile privind delimitarea trotuarelor, inițiate pe o serie de străzi din zona centrală a orașului.

Analizele și măsurările de trafic efectuate în ultima perioadă, demonstrează că parcările amenajate în spic pe trotuarele arterelor din zona istorică a orașului, contribuie la diminuarea capacității de trafic a străzilor,  generând ambuteiaje și devieri de la orar pentru transportul public de linie.   

De asemenea, parcările pe trotuare fac mai dificilă circulația pietonală. Automobilele parcate reduc din accesibilitatea trotuarelor în special a persoanelor cu mobilitate redusă.

Astfel, în scopul fluidizării traficului și asigurării accesului pietonilor, a fost emisă Dispoziția nr. 85-d din 02 martie 2020, cu privire la aplicarea unui regim restricționat de parcare pe drumurile principale din municipiul Chișinău.

În baza actului administrativ menționat, Î.M. Regia "Exdrupo" confecționează stâlpi de protecție și îi instalează pe trotuarele arterelor cu flux major de transport public și anume: str. Al. Pușkin, str. Mitropolit G. Bănulescu - Bodoni, str. A. Mateevici, bd. Grigore Vieru. Cheltuielile pentru lucrări sunt suportate din bugetul Direcției generale transport public și căi de comunicație pentru anul 2020, alocat pentru sistematizarea circulației rutiere. De asemenea, vor fi desfășurate lucrări minore de reparație a trotuarelor, iar reabilitarea pavajului este planificată pentru anul 2021.  

În același timp, Direcția generală transport public și căi de comunicație asigură finalizarea proiectului de securizare a trotuarelor bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, inițiat în anul 2018, care prevedea achiziționarea și instalarea pilonilor de fontă pe toată lungimea străzii. Lucrările privind delimitarea trotuarului au fost întrerupte pentru o anumită perioadă, din cauza unor carențe admise în proiectul de execuție. În acest an proiectul a fost revizuit, iar problemele au fost înlăturate. Astfel, lucrările de montare și renovare a pilonilor pe bd. Ștefan cel Mare și Sfânt vor fi reluate în perioada următoare.

Administrația Publică Locală Chișinău face apel către rezidenții și proprietarii localurilor de pe străzile nominalizate, să respecte noul regim de parcare și să evite blocarea accesului în curți sau prima bandă, care este destinată pentru circulația fiabilă a troleibuzelor. Respectarea regimului de parcare este importantă pentru sistematizarea și fluidizarea circulației rutiere.

În același timp, precizăm că pe străzile fără transport public de mare capacitate, parcarea este în continuare permisă, astfel fiind asigurată posibilitatea de parcare în zona de centru a urbei. În anul curent, Primăria Chișinău planifică amenajarea și sistematizarea locurilor de parcare pe carosabil sau din contul redimensionării trotuarelor pe toate străzile din zona centrală a orașului.

De asemenea, autoritățile municipale examinează oportunități de construcție a parcărilor subterane și multietajate în zona de centru, precum și parcări de tip Park&Ride la periferiile orașului.