• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Precizări referitor la cheltuielile privind întreținerea drumurilor municipale, în perioada de iarnă 2019-2020

  Precizări referitor la cheltuielile privind întreținerea drumurilor municipale, în perioada de iarnă 2019-2020

   09.04.2020 13:00    390 Accesări    

  Primăria municipiului Chișinău vine cu precizări referitor la informația apărută recent în mass-media, despre cheltuielile realizate de municipalitate pentru lucrări de deszăpezire, în sezonul de iarnă 2019-2020.

  Potrivit Direcției Generale Transport Public și Căi de Comunicație, pe parcursul sezonului rece 2019-2020, au fost prestate servicii de întreținere a străzilor în sumă de 1 515 801 lei.

  Precizăm că suma menționată a fost alocată pentru material antiderapant și nu pentru lucrări de deszăpezire. Utilizarea antiderapantului pentru prevenirea poleiului este inclusă în categoria de cheltuieli cu denumirea generică de „Lucrări de deszăpezire".

  Însă este de menționat că în respectiva categorie de cheltuieli sunt incluse o serie de lucrări de întreținere a drumurilor pe timp de iarnă, care nu țin nemijlocit de evacuarea zăpezii. Astfel, în sezonul rece, Regia „Exdrupo" aplică material antiderapant pentru prevenirea formării poleiului în caz de ploaie, ceață densă sau scurgeri de apă cauzate de avariile la rețeaua de apeduct.

  De asemenea, în sezonul rece precedent, o anumită cantitate de material antiderapant (500 tone) a fost distribuită către suburbii, pentru a oferi posibilitatea autorităților locale din orașele și comunele din componența municipiului să intervină pe străzile locale.

  Detalii despre cheltuielile pe lucrări incluse în categoria „deszăpezire" au fost publicate pe site-ul Primăriei Chișinău și pot fi accesate aici: 

  https://www.chisinau.md/tabview.php?l=ro&idc=541&t=/Utile/Program-salubrizare

  Este de menționat că din cauza lipsei de precipitații sub formă de zăpadă, în sezonul rece 2019-2020 au fost cheltuiți mai puțini bani pentru întreținerea drumurilor, comparativ cu anii precedenți. Astfel, în 2018-2019, doar pentru material antiderapant au fost cheltuiți 15 mil. lei, în comparație cu 1,2 mil. cheltuiți în sezonul rece 2019-2020.

  Primăria municipiului Chișinău și subdiviziunile structurale, au drept prioritate asigurarea transparenței cheltuielilor banilor publici și sunt deschise pentru oferirea precizărilor necesare pentru informarea mass-media și a opiniei publice.