Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Precizări referitor la informația apărută recent în mass media, privind șantierul de construcție din Calea Ieșilor, 67

   4821

Primăria municipiului Chișinău vine cu precizări referitor la informația apărută recent în presă, despre șantierul de construcție din str. Calea Ieșilor 67.

La data de 25.06.2018 a fost emisă autorizația de construire nr. 343-c/18 pentru construirea unui bloc de locuințe cu regimul de înălțime S+P+9E, cu parcare auto subterană, în limitele terenului cu nr. cadastral 0100506758 (continuarea lucrărilor de construire inițiate în baza autorizației de construire nr. 562-c/17 din 22.12.2017).

De asemenea, pe 13.11.2019, în adresa Primarului General a parvenit o notă a Pretorului sectorului Buiucani nr. 22/544, prin care a adus la cunoștință despre nemulțumirile locatarilor din vecinătatea construcției.

În baza notei respective a fost emisă Dispoziția nr. 799-d din 18 noiembrie 2019 „Cu privire la suspendarea autorizației de construire nr. 343-c din 25.06.2019”. Aici menționăm că autoritatea publică, din oficiu ori la cerere, poate suspenda executarea actului administrativ până la elucidarea tuturor circumstanțelor.

Menționăm că atât Direcția autorizare și disciplină în construcții, cât și Agenția pentru Supraveghere Tehnică au efectuat controalele corespunzătoare la șantierul de construcție și s-a constatat că lucrările de construcție au fost executate în corespundere cu documentația de proiect avizată și verificată în modul stabilit și cu respectarea actelor legislative și normative în vigoare.

Având în vedere procesul verbal de control al Agenției pentru Supraveghere Tehnică (AST), al Direcției autorizare și Disciplină în construcție, Pretorul sectorului Buiucani a mai înaintat o notă către Primarul General, prin care a comunicat despre concluzia organelor respective. Iar având în vedere lipsa încălcărilor care ar contraveni actelor legislative și normative, s-a considerat oportun revocarea Dispoziției 799-d.

De asemenea, subiectul a fost dezbătut în cadrul ședinței din 27.02.2020 al Grupului de lucru pentru soluționarea conflictelor în domeniul urbanismului și al construcțiilor.  În cadrul dezbaterilor s-a constat lipsa temeiurilor pentru suspendarea autorizației de construire iar dispoziția nr. 799-d din 18.11.2019 urmează a fi revocată din următoarele motive: drept temei al emiterii dispoziției de suspendare a stat Nota informativa a Preturii sectorului Buiucani, care a comunicat despre petițiile locuitorilor din vecinătate. Tot la data de 02.01.2020 cu nr. 02-111/02, Pretura Buiucani a înaintat o notă prin care a comunicat despre oportunitatea revocării dispoziției de suspendare ,or, organele abilitate nu au depistat niciun fel de încălcări.

Mai mult, reprezentantul AST a declarat în cadrul ședinței că abateri de la procesul de construcție nu sunt, iar alunecările de teren nu prezintă pericol, or, dezvoltatorul a respectat toate cerințele necesare, atât la întocmirea documentației de proiect, cât și la săparea gropii de fundație.

Astfel, având în vedere lipsa temeiurilor de suspendare a autorizației de construire, Primarul General a emis dispoziția nr. 129-d din 18 martie 2020 „Cu privire la revocarea dispoziției 799-d din 18.11.2019.

https://point.md/ru/novosti/obschestvo/cheban-razreshil-stroitelstvo-kotoroe-bylo-zapreshcheno-im-zhe-iz-za-narushenii

https://point.md/ru/novosti/obschestvo/v-kishineve-vozobnovili-stroiku-kotoruiu-zapretil-cheban

 

ANEXE: