Pagina oficială a Municipiului Chișinău
  • Prima
  • /
  • Astăzi în oraș!
  • /
  • Comunicate de presă
  • /
  • Șeful statului, Igor Dodon, a discutat astăzi cu reprezentanții Primăriei Chișinău despre măsurile întreprinse de autoritățile locale în vederea controlului îmbolnăvirilor prin COVID-19

Șeful statului, Igor Dodon, a discutat astăzi cu reprezentanții Primăriei Chișinău despre măsurile întreprinse de autoritățile locale în vederea controlului îmbolnăvirilor prin COVID-19

   1909

Președintele Igor Dodon a întreprins astăzi o vizită de lucru la Primăria Chișinău, unde a discutat cu primarul general, Ion Ceban, cu viceprimarii, pretorii de sector și șefii de direcții, despre măsurile întreprinse de către autoritățile locale, în scopul prevenirii infecției virale de tip nou pe teritoriul municipiului.                                                      

Pretorii de sector și șefii direcțiilor generale ale Consiliului municipal Chișinău au informat despre prioritățile stabilite în contextul stării de urgență, precum și despre activiattea curentă care asigură funcționalitatea orașului. 

În context, responsabilii din domeniul sănătății au relatat despre pregătirea instituțiilor medicale municipale și necesitățile zilnice pentru asigurarea spitalelor și a cadrelor medicale cu echipamentul necesar, pentru a primi pacienții.

În prezent, 4 spitale municipale sunt dotate cu echipamentul necesar și primesc pacienții cu COVID-19:

- Spitalului Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco"; 

- Spitalului Clinic Municipal ,,Sfântul Arhanghel Mihail";

- Spitalul de boli contagioase pentru copii; 

- Maternitatea nr. 2.

Toate instituțiile spitalicești enunțate sunt asigurate cu echipament de protecție: costume speciale, măști, mănuși, viziere etc., pentru o perioadă de la 10 la 21 de zile, în funcție de instituție. Primăria Chișinău a alocat surse financiare în acest scop, prin intermediul Fondului de rezervă al municipiului, precum și din banii acumulați din donațiile făcute de agenții economici și cetățeni pe contul deschis  de autoritățile locale. 

Și celelalte spitale municipale au beneficiat, de asemenea, de finanțări pentru achiziționarea de echipamente, în total circa 7 milioane de lei.

Totodată, în perioada curentă, serviciile municipale specializate întreprind următoarele acțiuni:

- dezinfectarea străzilor și trotuarelor, a parcurilor, scuarurilor, spațiile verzi, stațiile de așteptare a transportului public, curțile blocurilor și intrările în scară, încăperile sanitare etc.

- dezinfectarea în continuare a transportul public pentru călători;

- excluderea taxatorilor pentru a evita riscurile de infectare în masă;

- stabilirea unui program restricționat a transportul public, care circulă la capacitate maximă pentru a evita aglomerările.

Reprezentanții municipalității au primit asigurări de la șeful statului, Igor Dodon, că vor avea susținere de la autoritățile centrale în tot cât este necesar, pentru a putea face față situației de urgență în legătură cu infecția COVID-19.

Ulterior primarul general și președintele au vizitat CIE „Moldexpo", unde este amenajat IMSP Centrul Covid-19 Chișinău, pentru a stabili implicarea autorităților locale în vederea organizării activității centrului de triere.