Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul de Chișinău a discutat cu șeful statului despre acțiunile municipalității pentru depășirea situației de criză prin infecția COVID-19

   2092

Primarul general, Ion Ceban, a avut astăzi o întrevedere cu șeful statului, Igor Dodon. Subiectul discuției celor doi oficiali a fost măsurile întreprinse de Primăria Chișinău, în vederea prevenirii și stopării infecției COVID-19 pe teritoriul municipiului și depășirea situației de criză în care ne aflăm în prezent.

Edilul capitalei a ținut să informeze despre acțiunile întreprinse zi de zi de către subdiviziunile responsabile, precum și despre anumite inițiative, care par dure, la prima vedere, dar necesare pentru a reduce riscurile de infectare cu virusul de tip nou.

Ion Ceban a menționat despre convocarea cu regularitate a Celulei de criză din cadrul Primăriei, unde sunt evaluate măsurile deja întreprinse și stabiliți pașii următori pentru intervenție. De asemenea, edilul s-a referit la alocarea a cca 2 milioane de lei de către Comisia pentru Fondul de Rezervă a municipiului Chișinău, pentru subdiviziunile și întreprinderile specializate, preturile de sector, precum și Spitalului de boli contagioase pentru copii, instituție strategică în vederea sporirii măsurilor de precauție și control a infecției virale de tip nou.

În context, primarul capitalei a enunțat și inițiativa de deschidere a unui cont bancar pentru colectare de fonduri, destinat atât persoanelor fizice, cât și celor juridice, în vederea achiziționării de articole necesare serviciilor de sănătate publică: măști, mănuși, dezinfectanți, echipamente pentru protecție etc. Mai mult, Ion Ceban, a punctat de asemenea: efectuarea lucrărilor de dezinfectare a parcurilor, curților blocurilor de locuințe, locurilor de uz comun și a intrărilor în scară; îngrădirea accesului către terenurile de joacă, în scopul minimalizării riscului de infectare a copiilor cu infecția de tip nou.

Referindu-se la situația transportului public, care poate fi o sursă de infectare a cetățenilor cu COVID -19, edilul capitalei a precizat că s-a dispus scoaterea la linie a întregului efectiv de troleibuze şi autobuze din parcuri, pentru a evita aglomerația oamenilor în transport, dar și în stații, precum şi în scopul păstrării distanței recomandate, de cel puțin un metru între persoane. Totodată, în orele de vârf, în staţiile de aşteptare, s-a organizat prezența a câte 2 reprezentanți ai forțelor de ordine, pentru a nu admiite supraîncărcarea cu pasageri a transportului public.

În finalul discuției cu președintele republicii, Ion Ceban s-a referit la Campania de informare a cetățenilor, prin realizarea de spoturi audio și video, tipărirea și distribuirea materialelor informative, afișarea panourilor stradale, toate cu scopul de a informa cetățenii și de a preveni infecțiile în masă prin COVID-19.

„În funcție de situație, vom lua măsurile necesare pentru depășirea problemelor de criză. Mulțumesc pentru suportul și susținerea venită din partea instituțiilor centrale ale statului, în special a Președintelui Republicii Moldova, Igor Dodon", a mai spus primarul general.