Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Demolarea unui monument de importanţă locală din centrul istoric al Chişinăului

   5270

Ca urmare a difuzării de către Ministerul Construcţiilor şi Dezvoltării Regionale a unui comunicat de presă privind demolarea construcţiei din str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, 51, monument de arhitectură de importanţă locală, Direcţia Relaţii Publice a Primăriei municipiului Chişinău face următoarele precizări.

1.     Cererea SC „Frizarius-Com" SRL pentru eliberarea autorizaţiei de desfiinţare a fost înregistrată în Cancelaria Direcţiei generale arhitectură, urbanism şi relaţii funciare la data de 04.10.2010. (Anexa nr. 1)

2.     La data de 14.10.2010, beneficiarul a fost informat în scris despre faptul că chestiunea referitoare la demolarea construcţiei din str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, 51 nu poate fi soluţionată, deoarece imobilul este monument de arhitectură de importanţă locală (casă individuală, construită în sec XIX), amplasat în centrul istoric al oraşului, fapt confirmat prin Registrul monumentelor de importanţă naţională şi municipală, aprobat prin decizia Primăriei municipiului Chişinău nr. 2/6 din 19.01.1995. Prin urmare, autorităţile locale s-au încadrat în termenul de 10 zile, prevăzut în Legea nr. 163 din 09.07.2010 „Privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie", iar autorizaţia de desfiinţare nu poate fi considerată a fi eliberată în mod tăcit. (Anexa nr. 2)

3.     La data de 29.10.2010, ca urmare a Declaraţiei reprezentantului „Frizarius-Com" SRL din 22.10.2010, Primăria Chişinău repetat a informat beneficiarul despre interzicerea demolării imobilului din str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, 51. De asemenea, reprezentantul firmei a fost primit în audienţă de către arhitectul-şef al oraşului, Vlad Modârcă, unde i-a fost comunicat că chestiunea în cauză nu poate fi soluţionată. (Anexa nr. 3)

În context, menţionăm că în cazul demolării construcţiei respective, autorităţile locale au respectat cadrul legal privind autorizarea executării lucrărilor de construcţie. Este regretabil faptul că se încearcă prin astfel de modalităţi atragerea Primăriei municipiului Chişinău în dispute publice, dar nu se acţionează în vederea sancţionării celor care se fac vinovaţi de demolarea unui monument de importanţă locală situat în nucleul istoric al oraşului.

Folosim această ocazie pentru a anunţa că pe marginea acestui caz Primăria Chişinău a sesizat organele competente şi a cerut investigarea persoanelor care au admis demolarea ilegală a imobilul din str. Mitropolit G. Bănulescu-Bodoni, 51.

 

Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău