Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Managerii școlari sunt instruiți în asigurarea educației pentru integritate și a transparenței gestionării finanțelor

   1404

45 de manageri școlari din municipiul Chișinău au participat la un program de formare despre rolul lor în asigurarea educației pentru integritate și a transparenței gestionării finanțelor în instituțiile preșcolare și școlare.

Viceprimarul pe probleme sociale, Angela Cutasevici, prezentă la reuniune, a enunțat direcțiile de bază ale municipalității, orientate spre diminuarea fenomenului corupției și a taxelor ilegale în instituțiile de învățământ.

Situația existentă în sistemul educațional din municipiul a fost prezentată de directorii adjuncți ai Direcției Generale Educație, Tineret și Sport (DGETS), Andrei Pavaloi și Viorica Negrei, care au venit și cu răspunsuri la întrebările managerilor.  De asemenea, reprezentanții DGETS au propus soluții constructive de consolidare a integrității și diminuare a fenomenului corupției.

În calitate de formator al programului a fost Pavel Cerbușca, doctor în pedagogie, consultant național pe problemele educației.  

Participanții la eveniment  au analizat cauzele corupției: lipsa unui sistem de valori și atitudini, bine determinat și conștientizat în societate, precum și lacune în educația indivizilor, inclusiv a adulților. Managerii școlari s-au implicat activ în discuții, realizând obiectivul principal al formării, axat pe consolidarea comunității educaționale prin valorificarea principiilor integrității și transparenței financiare.

Inițiator al evenimentului a fost AO „Părinții Solidari", care a organizat în ultima perioadă mai multe activități de informare a actorilor sistemului educațional (părinți, elevi, cadre didactice și manageri școlari). 

Activitatea a fost realizată în cadrul Proiectului „Monitorizarea Strategiei Naționale de Integritate și Anticorupție prin elaborarea Raportului alternativ de monitorizare a planului sectorial de acțiuni în domeniul educației", parte a Programului „Lupta cu corupția prin consolidarea integrității în R. Moldova", implementat de PNUD Moldova cu suportul Ministerului Afacerilor Externe al Norvegiei.