Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Program de finanțare prin concurs a activităților educaționale din municipiul Chișinău

   2592

Primăria municipiului Chișinău inițiază Programul de finanțare prin concurs a activităților educaționale pe bază de proiecte în instituțiile prestatoare de servicii educaționale din capitală. Acțiunea are loc în contextul adoptării la 24 ianuarie 2020, a „Manifestului pentru educație de calitate și promovarea oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții în municipiul Chișinău".

Conceptul programului este inspirat din practicele internaționale a guvernării de rețea prin care autoritatea locală creează parteneriate între diverși actori pe diferite nivele pentru îmbunătățirea sistemului educațional municipal, prin soluții adaptate și inovative.

O sesiune de informare în acest sens a avut loc miercuri, 26 februarie, a.c., în cadrul Primăriei Chișinău, la care au participat potențiali finanțatori, parteneri de dezvoltare, agenți privați și reprezentanți ai sectorului asociativ de profil. Aceștia au fost îndemnați să se implice în finanțarea proiectelor educaționale propuse de către biblioteci, școli generale, licee, centre comunitare și alte instituții publice prestatoare de servicii educaționale din Chișinău.

Prezent la eveniment, primarul general al capitalei, Ion Ceban a menționat că inițiativă este o premieră pentru municipiul Chișinău, menționând că investind astăzi, în educație de calitate, vom avea un viitor mult mai bun pentru copiii noștri aici, acasă.

Edilul capitalei a informat că municipalitatea își propune să promoveze educația de calitate pentru generațiile în creștere pentru a oferi oportunități de învățare pe tot parcursul vieții. Îndemn potențialii parteneri, care sunt deschiși pentru colaborare, ca până în data de 10 martie, curent, să ne prezinte propuneri de acorduri pentru parteneriate în acest domeniu. Suntem deschiși pentru a realiza în comun diverse proiecte.

E de menționat obiectivul general al programului este consolidarea, la nivel local, a practicilor guvernării de rețea (network governance) între autoritatea publică locală, instituțiile prestatoare de servicii educaționale, mediul privat și non-guvernamental în conformitate cu prioritățile de dezvoltare existente.

Un alt obiectiv este stabilirea unui cadru de dezvoltare a sectorului educațional prin soluții adaptate, inovative și calibrate la necesitățile sectoriale, precum și a unui program nou de politici publice prin care APL Chișinău poate răspunde provocărilor existente în educație prin implicarea largă a partenerilor.