Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Desemnarea laureaților Festivalului-concurs de romanță, „Crizantema de Argint", ediția a XXIV-a

   1472

Primăria municipiului Chișinău informează că au fost desemnați laureații Festivalului - Concurs de Romanță „Crizantema de argint", ediția a XXIV-a (20-22 februarie 2020).  Aceștia sunt: Ana-Felicia Caraji - Marele Premiu la secțiunea interpretare: Liuba Procopii, premiul I la secțiunea creație și Ana-Maria Donose (Iași, România), premiul I, secțiunea interpretare.

La secțiunea CREAȚIE au fost puse în competiție opt lucrări, iar la secțiunea interpretare au participat nouă concurenți din Republica Moldova și România. Artiștii au fost acompaniați de Orchestra de muzică populară „Folclor" a Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici", conducător artistic și prim dirijor, Petre Neamțu.

La secțiunea creație, de premiul I s-a învrednicit Liuba Procopii, de premiul II - Adrian Beldiman și de premiul III - Gheorghe Trifăuțan. Cu mențiuni s-au ales compozitorii Marian Stârcea și Bratu Voicescu.

La secțiunea interpretare, în posesia Marelui Premiu a intrat Ana-Felicia Caraji. Premiul I a fost obținut de Ana-Maria Donose (Iași, România), premiul II - de Alina Huțu Călinescu (Botoșani, România) și premiul III -  de Stelian Curcă (Republica Moldova). De mențiuni s-au învrednicit Adriana Spunei și Vladimir Trifăuțan.

Compozitorul Constantin Rusnac, care a  avut o seară de creație în prima zi a Festivalului, a fost distins cu premiul „Rică Ungureanu", în memoria fostului primar de Târgoviște.

Președintele juriului Festivalului „Crizantema de argint", ediția a XXIV-a a fost Mihail Muntean, Artist al Poporului. Maestrul a declarat că și ediția curentă a descoperit voci foarte bune, care pot aduce mai multă valoare pe viitor. „Mă bucur că sunt interpreți destul de buni și că romanța trăiește, pentru că noi avem nevoie de cultură", a spus Mihai Muntean.

În context, directorul festivalului, Steluța Mitriuc, șef interimar al Direcției cultură a municipiului Chișinău, a afirmat că ediția din acest an a fost una specială, iar publicul-spectator a avut parte de clipe memorabile în sala de spectacole. „Deja facem planuri pentru ediția din anul viitor, cea de-a 25-a, aniversară", a mai spus Steluța Mitriuc.

Evenimentul a fost organizat de Direcția cultură a Consiliului municipal Chișinău, în parteneriat cu Uniunea Muzicienilor din Moldova, Filarmonica Națională „Serghei Lunchevici", IPNA „Teleradio - Moldova" și alte instituții.

Festivalul de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Argint" a fost lansat în anul 1992, după modelul și cu susținerea Festivalului „Crizantema de Aur" de la Târgoviște, România.