Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reparația capitală a pasajelor subterane din Chișinău

   2221

Primăria municipiului Chișinău informează că pe parcursul anului 2020, cinci pasaje pietonale subterane vor intra în reconstrucție capitală. O declarație în acest sens a fost făcută de primarul general, Ion Ceban, care a inspectat astăzi una din cele mai aglomerate treceri subterane din centrul urbei, de la intersecţia str. Ismail - bd. Ștefan cel Mare și Sânt, obiectiv care va fi reabilitat în acest an.

Edilul-șef al capitalei a menționat că lucrările de reparaţie a pasajului subteran, vor include reconstrucția scărilor, pereților, sistemului de iluminat și a rețelelor inginerești, precum și amenajarea rampelor de acces pentru persoane cu necesități speciale. Cheltuielile pentru renovarea trecerii subterane sunt estimate la un milion de euro. 

„Este una din cele 20 de pasaje subterane care arată deplorabil, la fel ca o „mini Piață Centrală". Peste 80% din arendași nu achită nimic în bugetul municipal. De exemplu aici avem un agent economic care are datorii de 13 milioane de lei și ocupă mai mult de jumătate din suprafața subteranei. Ne propunem să facem reparații capitale, nu doar să schimbăm o cărămidă, un coș de gunoi sau un bec. Vrem să avem pasaje care să corespundă standardelor de urbanism", a menţionat Ion Ceban.

În context, primarul general a informat că astăzi va fi semnată dispoziția de preavizare a agenților economici, în vederea eliberării spațiilor arendate din interiorul pasajelor subterane din Chișinău. Astfel, municipalitatea își propune reabilitarea acestor obiective în baza stabilirii parteneriatelor publice-private.

Menționăm că administrația capitalei îşi propune să repare anual câte cinci pasaje subterane. În total în Chișinău sunt 20 de treceri pietonale subterane.