• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Agenţii economici care nu-și vor salubriza teritoriile aflate în gestiune riscă sancțiuni administrative

  Agenţii economici care nu-și vor salubriza teritoriile aflate în gestiune riscă sancțiuni administrative

   30.12.2019 14:27    585 Accesări    

  Primăria municipiului Chișinău face apel către agenții economici care își desfășoară activitatea pe teritoriul municipiului Chișinău să-și salubrizeze teritoriile aflate în gestiune sau proprietate.

  O solicitare în acest sens a făcut edilul capitalei, Ion Ceban, în cadrul şedinţei operative a serviciilor primăriei de luni, care i-a îndemnat pe agenţii economici să păstreze curăţenia în preajma clădirilor unde îşi desfăşoară activitatea.  

  ,,Dezordinea apare atunci când pe agentul economic nu-l interesează ce se întâmplă după uşa localului său, iar cetăţenii acuză de fiecare data municipalitatea. Vreau ca legea să fie respectată. Noi vom monitoriza situaţia la acest capitol, cu ieșiri în teren", a menţionat primarul general.

  În context, Ion Ceban a dispus revizuirea actelor administrative care reglementează măsurile de îmbunătăţire a salubrizării municipiului Chişinău şi a menţinerii ordinii sanitare.

  De asemenea, preturile de sector vor informa agenții economici despre necesitatea menținerii curățeniei în adiacentul zonei de activitate sau de reședință.

  Totodată, primarul general, Ion Ceban, a atenţionat repetat și administratorii şantierelor de construcţii despre necesitatea menținerii în stare salubră a teritoriului din preajmă, precum și a spălării anvelopelor tehnicii antrenate în procesul de construcție.

  Menționăm că în caz de neconformare cu solicitarea administrației publice locale vizavi de salubritate, persoanele juridice, cât și cetățenii sunt pasibili de sancțiuni, conform prevederilor Codului Contravențional (CC) al Republicii Moldova.

  Art. 181 al CC prevede că încălcarea regulilor de asigurare, în modul stabilit de autoritatea administraţiei publice locale, a curăţeniei în localităţile urbane şi rurale, se sancţionează cu amendă de la 18 la 36 de unităţi convenţionale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunerată în folosul comunităţii de la 20 la 60 de ore, cu amendă de la 60 la 180 de unităţi convenţionale aplicată persoanei juridice.