Evacuarea gheretelor unde sunt comercializate produse de tutungerie

   3047

Primăria municipiului Chișinău informează că gheretele unde se comercializează produse de tutungerie, amplasate în preajma instituțiilor educaționale și a centrelor medico-sanitare, circa 300 de unități, vor fi evacuate până la sfârșitul săptămânii curente.

Solicitări în acest sens au fost făcute luni, în cadrul ședinței operative săptămânale, de către primarul general, Ion Ceban.  

„Gheretele trebuie să fie scoase. Aveți 3 zile pentru a rezolva această problemă", a spus Ion Ceban, în adresarea către pretorii de sector. „Dacă cineva vrea să facă bani pe seama sănătății copiilor, atunci pleacă din această sală și face business în altă parte. Noi lucrăm pentru oameni și nu pentru buzunarul cuiva, dlor pretori!", a subliniat edilul capitalei.

Șeful administrației municipale a solicitat viceprimarului Ilie Ceban și șefului Direcției generale comerț, alimentație publică și prestări servicii, Marcel Zambițchi, să clarifice starea de lucruri în domeniul dat, în condițiile când unii proprietari de gherete au fost preîntâmpinați anterior referitor la necesitatea evacuări punctelor comerciale amplasate în preajma instituțiilor educaționale și a celor medicale, însă apelul Primăriei a fost ignorat.

Municipalitatea a identificat lista agenților economici care nu se conformează solicitărilor repetate privind strămutarea gheretelor, urmând ca unitățile respective de comerț să fie ridicate în timp de 3 zile. Între timp, preturile de sector trebuie să se asigure că agenții economici au primit preavizarea pentru scoaterea respectivelor puncte comerciale și în caz de neconformare să le evacueze.

Referitor la magazinele mici de cartier, deschise acum 15-20 de ani, șeful Direcției generale comerț, alimentație publică și prestări servicii a precizat că acestea, de asemenea, cad sub incidența Legii tutunului. Astfel, pentru a-și continua activitatea, agenți economici vizați trebuie să renunțe la comercializarea produselor de tutungerie și să se încadreze în limitele Regulamentului de desfășurare a activității de comerț în municipiul Chișinău.

În context, viceprimarul Ilie Ceban a precizat că identificarea altor locații pentru gheretele care urmează a fi evacuate, vizează agenții economici vizați, care trebuie să respecte legislația.

Ilie Ceban a mai menționat că agenții economici care au gherete amplasate în raza a 200 de metri de instituțiile sociale, urmează a fi atrași la răspundere contravențională, totodată, solicitând preturilor să intensifice lucrul pe acest aspect.