Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Punerea în funcțiune a ascensorului pentru persoanele cu mobilitate redusă din clădirea Primăriei Chișinău

   2779

Primăria municipiului Chișinău informează că ascensorul pentru persoanele cu mobilitate redusă a fost pus marți în funcțiune. Timp de o săptămână, liftul va fi în regim de testare, iar Inspecția de stat pentru supraveghere tehnică urmează să elibereze actele necesare pentru exploatarea obiectivului.

Lucrările de construcție și instalare a ascensorului au durat cca 11 luni, iar valoarea proiectului este de 1, 2 milioane de lei, surse financiare alocate în baza unei decizii a Consiliului municipal Chișinău. Instalația este de producție austriacă și are un termen de exploatare de 25 de ani.  

Liftul are dimensiuni mai mari față de unul obișnuit, pentru a facilita accesul oamenilor în scaun rulant, împreună cu însoțitorii lor. Accesul la ascensor este prevăzut din 2 părți: una din curtea Primăriei, iar cea de-a doua - dinspre Ghișeul Unic, str. Vlaicu Pârcălab.

Specialiștii au ales ca obiectivul să fie unul zidit și nu din sticlă, pentru ca birourile din preajmă: cel de la parter și respectiv, de la etaj, să poată fi exploatate. Motorul ascensorului a fost prevăzut în partea dinspre subsol, pentru a evita zgomotul pentru personalul care activează în preajmă sau în spațiile megieșe.

În faza următoare vor fi făcute unele modificări vizavi de lățimea ușilor la anumite birouri, precum și grupuri sanitare pentru persoanele cu mobilitate redusă.

Amplasarea ascensorului a fost selectată astfel, pentru a avea o distanță aproximativ egală față de coridoarele dinspre str. V. Pârcălab și cel paralel cu bd. Ștefan cel Mare și Sfânt. Pe interior, clădirea Primăriei nu a suferit modificări, odată cu construcția ascensorului. (Este doar un gol de ușă, cu indicatorul de acces către lift).

Inițiativa de a edifica un ascensor pentru persoanele cu mobilitate redusă a venit de la organizațiile neguvernamentale de profil, care vor avea acces în sediul Primăriei, la ședințele Consiliului municipal și la întrevederi cu administrația Capitalei, de rând cu toți cetățenii Chișinăului, pe principiul egalității de șanse.