Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primăria Chișinău promovează utilizarea automobilelor electrice

   2158

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a participat miercuri la startul Maratonului automobilelor electrice, inițiativă organizată în scopul promovării mașinilor prietenoase mediului.

În cadrul inițiativei „Moldova Electro Maraton" sunt incluse 9 automobile de diferite modele, dar cu propulsie sută la sută electrică, care vor parcurge o distanță de 1000 km pe teritoriul republicii. Expediţia va parcurge oraşe precum Chişinău, Orhei, Şoldăneşti, Floreşti, Bălţi, Călăraşi, Lăpuşna, Hânceşti, Cimişlia, Comrat, Căuşeni şi Anenii - Noi.

La evenimentul din Piața Marii Adunări Naționale, a fost aliniat și un automobil electric din dotarea Primăriei Chișinău, inclus în expediția de profil de 5 zile.

Ruslan Codreanu a remarcat faptul că administrația publică locală Chișinău promovează transportul prietenos mediului, atât prin suplinirea, an de an a numărului de troleibuze noi care circulă pe străzile capitalei, cât și prin unitățile aflate în posesia administrației municipale. Iar includerea unui automobil al Primăriei în această expediție va convinge populația, dar și reprezentanții municipalității de a utiliza transportul electric, ecologic. „Astfel vom avea un oraș în care va mirosi mai puțin a combustibil și a gaze de eșapament", a spus edilul-șef interimar.

Automobilele electrice vor fi încărcate pe parcursul expediţiei la primele prize publice pentru încărcarea automobilelor, care au fost instalate pe mai multe trasee naţionale ale Moldovei. De asemenea, maratonul va anticipa mult-aşteptata extindere a rețelei existente cu alte 20 noi staţii de încărcare, care urmează a fi amenajate în acest an graţie parteneriatului dintre PNUD și Ministerul Economiei şi Infrastructurii.

Scopul Maratonului este promovarea mobilității prietenoase mediului, de a demonstra capacitatea mașinilor electrice mai cu seamă în Capitală, unde este înregistrat cel mai mare număr de unități de transport din republică și care au un impact major atât asupra calității aerului, dar și a traficului rutier din Chișinău.

În cadrul parteneriatului inițiat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare cu Guvernul Republicii Moldova, Primăria mun. Chișinău și alți parteneri strategici, părțile își propun să sporească eficiența sistemului de transport şi să crească numărul automobilelor cu emisii reduse de poluanți. Moldova Electro Maraton este organizat de PiataAuto.md, în parteneriat cu Proiectul PNUD-GEF „Oraşe Verzi Durabile", Kaufland, Orange Moldova, Mastercard, EWA Motors, cu suportul Renault, BMW, Jaguar, Nissan.