Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Reprezentanții departamentului de transport public din Lublin în vizită la Chișinău

   1560

Viceprimarul Nistor Grozavu a avut astăzi o întrevedere cu o delegație a autorității de transport public din orașul Lublin, Polonia, în frunte cu Grzegorz Malec. Specialiștii polonezi se vor afla la Chișinău în perioada 13-15 iunie, a. c., pentru a împărtăși din experiența lor colegilor de la Chișinău, ca urmare a Acordului încheiat între cele două municipalități.

Nistor Grozavu a salutat prezența la Chișinău a transportatorilor polonezi, menționând despre posibilitatea de a cunoaște modelul de transport public din Lublin, prin prisma bunelor practici în baza proiectelor finanțate de Uniunea Europeană.

De asemenea, edilul capitalei a ținut să remarce că și la Chișinău urmează a fi făcuți anumiți pași după modelul polonez: optimizarea managementului și prestarea serviciilor calitative de transport public pentru cetățeni, prin comasarea celor două întreprinderi municipale, RTEC și PUA; modernizarea serviciilor și creșterea veniturilor din transportarea călătorilor, ca urmare a implementării Proiectului de tichetare electronică în troleibuze și autobuze.

La rândul său, Grzegorz Malec, directorul autorității de transport public din Lublin, a menționat că orașul lor s-a confruntat anterior, cu aceleași probleme de gestionare a transportului. Redresarea situației a fost posibilă prin elaborarea unor politici de convingere a cetățenilor din Lublin să utilizeze transportul public, în detrimentul celui privat, cu excepția zilelor de odihnă. Totodată, au fost achiziționate electrobuze (transport ecologic), au fost amenajate benzi separate pentru transportul public, pentru a reduce ambuteiajele și a scurta durata de călătorie. De asemenea au fost modernizate stațiile și instalat afișajul cu timpii de așteptare, precum și amenajarea la intrarea în oraș a zonelor park&drive, cu acces rapid la linii de transport public.   

Pe durata aflării la Chișinău, specialiștii polonezi vor efectua vizite de documentare în cadrul Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău", Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" și Î.M. REI „Lumteh".

E de menționat că vizita delegației poloneze are loc la invitația Primarului general interimar, Ruslan Codreanu, ca urmare a încheierii unui acord de colaborare cu omologul său din Lublin, în toamna anului trecut.