Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Chișinău pledează pentru controlul HIV/SIDA în rândul locuitorilor capitalei

   1729

Municipiul Chișinău s-a alăturat „Declarației de la Paris - Municipalități angajate în controlul HIV/SIDA". Astăzi, într-un cadru special, Primarul general interimar, Ruslan Codreanu și Directorul Regional al Programului Comun al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA - UNAIDS EEAC, Vinay P. Saldanha, au semnat documentul de aderare la platforma globală.

La eveniment au participat Aliona Serbulenco, Secretar de Stat din cadrul Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Svetlana Plămădeală, reprezentatul „UNAIDS Moldova", Andrey Klepikov, Director „Alianța pentru sănătate publică" (Ukraina), Ruslan Poverga, Director A.O. „Inițiative Pozitive", precum și alți reprezentanți ai ONG-urilor de profil.  

Acordul de aderare la „Declarația de la Paris - Municipalități angajate în controlul HIV/ SIDA" stipulează că municipiul Chișinău se angajează, alături de alte 300 orașe semnatare, să depună eforturi pentru reducerea epidemiei HIV către anul 2020 și stoparea acesteia către 2030.

În context, Primarul general interimar, Ruslan Codreanu a promis implicarea în vederea alocării resurselor financiare pentru reducerea epidemiei HIV în municipiul Chișinău către anul 2020 și aprobarea unei Strategii municipale de control și prevenire a maladiei. „Ne vom focusa atenția pe populația tânără, aptă de muncă, care rămâne a fi cea mai afectată, dar și către cetățenii cu risc sporit de infectare din comunitatea noastră, pentru a asigura dreptul fiecăruia la viață", a precizat edilul-șef.

Menționăm că prin aderarea Primăriei Chișinău la „Declarația de la Paris", municipalitatea devine parte a platformei globale, care unește în jurul său orașul Paris, Asociația Internațională a Furnizorilor de Asistență în domeniul HIV, Programul Comun al Națiunilor Unite pentru HIV/SIDA - UNAIDS și Programul Națiunilor Unite pentru Așezări Umane (UN-Habitat), în colaborare cu partenerii locali, naționali, regionali și internaționali.