Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Desfășurarea lucrărilor Forumului Investițional Chișinău, ediția I, 30-31 mai 2019

   2229

Primăria municipiului Chișinău informează că joi și vineri (30-31 mai, a. c.) în capitală a avut loc Forumul Investițional Chișinău, ediția I, proiect al Administrației publice locale, ce are drept scop atragerea fluxurilor investiționale pe domenii cu potențial de dezvoltare în municipiul Chișinău.

În prima zi a reuniunii, participanții au fost implicați în activități pe paneluri de discuții, cu tematică economică, precum: metodele de atragere a investițiilor din afara țării, rolul comunității de faceri în dezvoltarea economiei locale (municipale); oportunitățile cooperării regionale: Republica Moldova - România - Ukraina; Orașe Verzi; implicarea tinerilor în afaceri etc.

Un panel aparte al Forumului Investițional Chișinău a fost consacrat rolului întreprinderilor municipale în realizarea administrației publice locale. Exemple de succes pe profilul enunțat a prezentat: Dorin Ciornîi, șeful Î.M. Regia Transport Electric Chișinău (RTEC). Directorul RTEC s-a referit la evoluția întreprinderii și impulsionarea activității acesteia de la începerea procesului de asamblare a troleibuzelor la Chișinău, în colaborare cu uzina „Belkommunmash" din Minsk, Belarus, precum și deschiderea progresivă de rute noi de troleibuz fără fir în localitățile suburbane. Ca rezultat, locuitorii tot mai multor suburbii din componența municipiului, dar și din alte localități, inclusiv orașul Ialoveni, au acces la transport de mare capacitate, ecologic.

Reprezentantul Î.M. „Autosalubritate", Grigore Roic, șef adjunct al întreprinderii, s-a referit la managementul deșeurilor în municipiu și eforturile privind extinderea serviciilor autorității de profil în mai multe sate și comune, în condițiile când problema salubrității în localitățile rurale din preajma Chișinăului mai persistă și la momentul de față.

La lucrările Forumului investițional au fost prezenți și reprezentanți ai camerelor de comerț și industrie din diverse orașe din România Ucraina. Vorbitorii din cadrul panelului „Oportunități și provocări în cooperarea de afaceri trilaterală: Moldova - Ucraina - Romania" s-au referit la problema comună a țărilor din regiune: necesitatea de angajați bine pregătiți pentru a realiza produse competitive în statele comunitare. De asemenea, investitorii au abordat tematica dezvoltării infrastructurii interregionale, în scopul impulsionării cooperării economice.

E de menționat că anul acesta, în premieră, Primăria Chișinău a venit cu 38 de proiecte investiționale, inclusiv 6 terenuri cu suprafața totală de 353 ha - idei de afaceri pentru domeniile: alimentație, salubrizare, transport public, precum și investiții în sănătate și cultură, ce pot fi realizate cu operatorii economici, inclusiv cei prezenți la Forumul Investițional.

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, și-a exprimat convingerea că prin Forumul Investițional Chișinău, municipalitatea va putea atrage mai multe investiții private și tot atâtea parteneriate publice-private. „Anume investițiile și colaborarea cu mediul de afaceri sunt cele mai propice instrumente pentru a moderniza și de a crește economia municipiului. O parte din misiunea acestui Forum este să ne asigurăm că Dumneavoastră, investitorii, oamenii de afaceri, veți oferi mai multe instrumente și, respectiv, resurse pentru a realiza afaceri de succes, și astfel de a dezvolta municipiul,  iar o dată cu el, toată țara", a subliniat edilul-șef interimar.

E de menționat că în cadrul Forumului de investiții a fost semnat un acord trilateral, între Primăria municipiului Chișinău, Congresul Autorităților Locale din Moldova (CALM) și Asociația Investitorilor din România în Republic Moldova. Documentul prevede stabilirea unei colaborări durabile între părți, în scopul promovării oportunităților de dezvoltare a mediului de afaceri în municipiul Chișinău, p0recum și în localitățile republicii.

În cea de-a II-a zi a întrunirii, participanții au efectuat vizite la întreprinderile municipale, entități economice cu potențial de dezvoltare: Î.M. „LUMTEH", Î.M. „Parcul Dendrariu", Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău" etc.

Forul cu profil economic din 30-31 mai, a.c., a întrunit participanți din Ucraina, Suedia, România, Lituania, Marea Britanie, China, Coreea, Armenia și Danemarca, delegații oficiale ale orașelor înfrățite cu Chișinăul, comunități locale, semnatari ai acordurilor de cooperare / memorandumuri, investitori străini și locali, mediul academic, sectorul asociativ etc.