Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Primarul general interimar s-a întâlnit cu directorul uzinei „Belkommunmash" din Belarus

   1456

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, s-a întâlnit astăzi cu directorul general al companiei „Belkommunmash" din orașul Minsk, Vladimir Koroly, care se află zilele acestea în Republica Moldova. La discuții au mai fost prezenți: directorul interimar al Direcției generale transport și căi de comunicație, Octavian Lungu și șeful Î.M. „Regia Transport Electric Chișinău" (RTEC), Dorin Ciornîi.

Discuția dintre părți s-a axat pe bunele relații de colaborare dintre Primăria municipiului Chișinău și compania „Belkommunmash",  care durează de mai bine de 10 ani și intențiile privind dezvoltarea transportului electric în municipiul Chișinău.

Primarul general interimar a ținut să mulțumească directorului uzinei „Belkommunmash" pentru stabilitatea relațiilor de colaborare cu Administrația publică locală Chișinău și pentru calitatea unităților de transport livrate în capitală. „Prin servicii calitative de transport public au de câștigat locuitorii municipiului: cei din oraș, dar și călătorii din suburbii, care se bucură de fiecare troleibuz nou pus pe rute", a spus edilul-șef.

În aceeași ordine de idei, Ruslan Codreanu a menționat despre eforturile Primăriei, vizavi de dezvoltarea în continuare a transportului public de pasageri, prin investiții bugetare mai mari, inclusiv cu suportul partenerilor de dezvoltare.

Edilul-șef al Capitalei s-a referit și la subiectul achiziționării de către municipalitate a unui număr de troleibuze articulate, pentru a răspunde necesității de a reduce blocajele pe străzi și a transporta mai mulți călători în orele de vârf. Iar termenul stabilit de Primărie pentru această achiziție este luna septembrie, a.c.

Drept răspuns, directorul „Belkommunmash" a promis să intervină în cadrul administrației întreprinderii pentru a urgenta cererea Chișinăului pentru troleibuze articulate. De asemenea, Vladimir Koroly a făcut o invitație pentru conducerea Primăriei Chișinău de a vizita capitala Belarusului, dar și uzina producătoare de troleibuze și autobuze, a cărei capital majoritar aparține Primăriei Minsk. Totodată, oaspetele din Belarus a ținut să informeze despre noile direcții de dezvoltare a companiei, în sensul producerii unităților de transport de pasageri hibride și electrice, care reduc poluarea mediului, de care ar fi interesat și Chișinăul.  

Amintim că în cadrul proiectului „Transport Public Chișinău", finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, Banca Europeană de Investiții și Fondul de Investiții pentru Vecinătate, în anul 2011 de la uzina „Belkommunmash" au fost achiziționate 102 troleibuze de tip AKSM. Prin extinderea acestui Proiect, pe parcursul ultimilor 8 ani, la Chișinău se realizează asamblarea troleibuzelor pe baza utilajelor în completare produse de Belkommunmash".

În perioada de referință au fost achiziționate 247 de troleibuze de producție belorusă, AKSM, inclusiv asamblate în cadrul RTEC - 145 de unități, dintre care 30 de troleibuze sunt cu propulsie autonomă.

Începând din anul 2018, troleibuzele asamblate la Chișinău sunt dotate cu sistem de aer condiționat, iar în prezent, 25 de unități dispun de asemenea sistem de condiționare a aerului. Ultimele 15 troleibuze sunt dotate cu 4 camere de supraveghere și prize USB pentru călători.