• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Darea în exploatare a stației de tratare a levigatului de la fosta gunoiște municipală din str. Uzinelor

  Darea în exploatare a stației de tratare a levigatului de la fosta gunoiște municipală din str. Uzinelor

   24.04.2019 17:30    811 Accesări    

  Primăria municipiului Chişinău informează că miercuri, 24 aprilie, a.c., a fost pusă în funcțiune Stația de tratare a levigatului format din deșeurile menajere solide, depozitate la fosta gunoiște amplasată pe str. Uzinelor, 205/2 din capitală. Obiectivul este mobil, unicul utilaj de acest fel în republică, putând fi amplasat și în alte locații, după necesitate.

  La eveniment au participat: Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, Ministrul Agriculturii, Dezvoltării și Mediului, Nicolae Ciubuc, Șeful OT Chișinău a Cancelariei de Stat, Ghenadie Iurco, reprezentanți ai subdiviziunilor municipale de profil etc. 

  Stația de tratare a levigatului are o capacitate de prelucrare de 53 m3/zi de deșeuri lichide și funcționează după principiul de osmoză inversă. În procesul de tratare a levigatului se utilizează diverse substanțe chimice, iar în rezultat se obține apă tehnică. Costul tratării unui m³ de levigat este de 6 - 8 Euro.

  Edilul-șef al capitalei a ținut să remarce că utilajul nou de tratare a deșeurilor lichide va reduce indicii de poluare a mediului, astfel minimizând impactul negativ care poate fi adus viitoarelor generații.

  Ruslan Codreanu a precizat că aici urmează a fi adus pentru prelucrare și levigatul format la gunoiștea din localitatea Sângera, iar în prezent este în desfășurare un proiect similar, de construcție a unei stații de tratare a levigatului, la poligonul municipal din Țânțăreni, care va avea o capacitate dublă de prelucrare.   

  Lucrările de proiectare a Stației de tratare a levigatului și recultivarea gunoiștii au fost executate de către Î.M. Institutul „Chișinăuproiect". Construcția stației a durat 6 luni, iar lucrările au fost executate de către S.R.L.„BEMAS", în baza contractului semnat cu Î.M. Regia „Autosalubritate", în calitate de autoritate contractantă. 

  În prima fază a proiectului, în anul 2017, Î.M. Regia „Autosalubritate" a achiziționat utilajul de epurare a levigatului, în valoare de 10,4 mil. lei, iar lucrările de construcție a stației au costat 4,67 mil. lei.