Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Prezentarea setului de acțiuni elaborate în cadrul proiectului „Chișinău - Oraș Verde - Planificare Strategică"

   1959

Primăria municipiului Chișinău împreună cu echipa de lucru a proiectului „Chișinău - Oraș Verde - Planificare Strategică, a organizat vineri o discuție publică a setului de acțiuni elaborate în cadrul proiectului „Chișinău - Oraș Verde - Planificare Strategică" (Green City Action Plan - GCAP).

La reuniune au participat: primarul general interimar, Ruslan Codreanu, responsabili ai subdiviziunilor structurale a municipiului Chișinău, principalele părți interesate de implementarea proiectului, ONG-uri de profil etc.

Agenda evenimentului a inclus o prezentare succintă a proiectului, cu acțiunile realizate până în prezent, etapele ce urmează a fi implementate și rezultatele preconizate.

Ruslan Codreanu a apreciat efortul depus pentru elaborarea acestui document care ulterior va servi temei pentru dezvoltarea proiectelor durabile și de creștere economică a municipiul Chișinău, pentru confortul și siguranța cetățenilor.  

În context, edilul-șef al capitalei a făcut apel către ONG-urile de profil și specialiștii din domeniu, de  a participa la identificarea problemelor majore cu care se confruntă în prezent orașul Chișinău și a veni cu soluții. „Aveți toată deschiderea din partea municipalității pentru ca împreună să începem dezvoltarea și implementarea proiectelor indispensabile pentru oraș", a precizat primarul general interimar. 

Totodată, în cadrul sesiunilor de discuții, au fost analizate ideile și măsurile propuse în prealabil, de către ONG-urile care au participat la un prim proces de consultare pe parcursul săptămânii 8-12 aprilie, a.c. Propunerile exprimate în cadrul activității de consultare urmează a fi incluse în documentele de planificare strategică, întru definitivarea conceptului de Oraș Verde, ajustat pe realitatea municipiului Chișinău.

Cele mai populare 5 acțiuni, în viziunea cetățenilor exprimate în cadrul consultărilor online sunt:

-         Reabilitarea și întreținerea drumurilor (58.9% au votat prioritar)

-         Implementarea sistemelor de sortare a deșeurilor (45.6%)

-         Reînnoirea parcului de autobuze și troleibuze (44.7%)

-         Instalarea unei zone de parcări controlate în oraș (44.4%)

-         Modernizarea sistemului de colectare, transfer și transport al deșeurilor (44.1%)

Chestionarul a fost realizat pe un eșantion de 323 de persoane, dintre care 312 sunt chișinăuieni, cu vârsta cuprinsă între 18 - 55+ ani. Majoritatea respondenților, 46,4% au avut vârsta de 26-35 ani.

În cadrul consultărilor directe a fost solicitată și opinia sectorului asociativ printre care: Mișcarea Ecologistă din Moldova, Centrul National de Mediu, Mișcarea Ecologist Urbană, Comunitatea EuroRegiunilor, IDEP, Renaștere Rurală, SE BIOTICA, EcoContact, EcoVisio; Asociația de Dezvoltare a Turismului în Moldova, Asociația Automobiliștilor; precum viziunea experților în domeniu: Andrei Isac; Evghenii Camenșcic; Viorel Miron; Constantin Enciu, Vlad Garaba şi Iuliana Cantaragiu.  În total au fost consultate 21 ONG-uri în mod direct și online.

În mare parte, comentariile sunt de susținere, iar în unele cazuri, cu solicitarea de a fi mai ambițioase:

-         reducerea şi scoaterea din uz a parcului de autobuze vechi, limitarea intrării in oraș/centrul orașului a mijloacelor de transport vechi /diesel etc;

-         spălarea zilnică de dimineață a străzilor cu apă (cu excepția zilelor de ploaie şi in perioada rece a anului) - reducerea PM-urilor, prafului si bolilor respiratorii;

-         instalarea stațiilor de alimentare cu curent electric pentru automobile electrice, promovarea automobilelor hybrid si electrice în oraș;

-         Elaborarea și aprobarea în modul stabilit a cadastrului tuturor spațiilor verzi din oraș, măsură prevăzută de lege mulți ani în urmă, dar nerealizată până acum;

-         Elaborarea planului de revitalizare a spatiilor verzi cu propuneri de îmbunătățire a calității și lărgire a suprafeței conform PUG.

Proiectul „Chișinău - Oraș Verde - Planificare Strategică" face parte din Programul „Orașe Verzi", lansat de Banca Europeană de Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și are scopul de a contribui la dezvoltarea municipiului Chișinău, în contextul promovării conceptului de Oraș Verde.