• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Sistem de dirijare electronică a semafoarelor la 22 de intersecții din capitală

  Sistem de dirijare electronică a semafoarelor la 22 de intersecții din capitală

   18.04.2019 17:40    452 Accesări    

  Primarul general interimar, Ruslan Codreanu a întreprins joi o vizită de lucru la Centrul de control și dirijare a semafoarelor din cadrul Î.M. REI „Lumteh", unde a fost prezentat noul sistem de gestionare a obiectivelor de semafor pentru 22 de intersecții din capitală.

  Modernizarea sistemul de dirijare a electronică a circulaţiei rutiere din mun. Chişinău, cu obiective de semafoare gestionate prin GSM/3G și dotate cu dispozitive de colectare a datelor, va asigura organizarea adaptivă a transportului în orele de vârf sau în caz de accidente. Costul lucrărilor de modernizare este de 950 mii lei, surse alocate din bugetul municipal.

  Ruslan Codreanu a ținut să remarce că sistemul inteligent, aflat în prezent în regim de testare, va permite decongestionarea traficului în zonele problematice, în special pe căile de acces sau de ieșire din oraș. „În regim online, dispecerii de la Centrul de control vor monitoriza fluxul de transport și vor putea calcula timpii pentru regimul de funcționare a obiectivelor de semafor la intersecții", a menționat edilul capitalei.

  La rândul său, inginerul șef al Î.M. REI „Lumteh", Antolie Aparatu a precizat că  semafoarele dotate cu echipament de tip LED vor avea o perioadă de funcţionare mai mare, vizibilitate sporită şi consum mai mic de curent electric, faţă de cele vechi, precum şi posibilitatea de vizualizare a obiectivelor pe harta interactivă a oraşului.

  De asemenea, în alte 10 intersecţii din capitală, vor fi modernizate 66 de semafoare de transport şi 42 de obiective pietonale pe bază de LED, dotate cu cronometru.

  Lucrările vor fi executate în timp de o lună, iar în acest scop, în bugetul municipal au fost prevăzuți 700 mii lei.

  Din cele 182 de intersecții semaforizate din oraș, 115 sunt dirijate de la distanță.