• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Funcționalitatea platformelor on line „e-școala” și „e-gradinița”

  Funcționalitatea platformelor on line „e-școala” și „e-gradinița”

   08.04.2019    358 Accesări    

  Primăria municipiului Chişinău informează că de la lansarea platformei online „e-scoala.chisinau.md" (01-05 aprilie a.c.) au fost depuse peste 3500 de cereri pentru înscrierea copiilor în clasa I, iar 1100 de dosare au fost deja acceptate. Subiectul privind înscrierea copiilor la școală, precum și la grădiniță, a fost discutat luni, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

  Șefa Direcției generale educație, cultură, tineret și sport, Rodica Guțu a informat că de la începutul perioadei de înscriere a copiilor la școală, pentru anul de studii 2019-2020, prin intermediul platformei on line „escoala.chisinau.md", 01-05 aprilie 2019, părinții cu copii au depus 3516 cereri, iar aceasta demonstrează popularitatea metodei respective de înmatriculare la școală. De asemenea, au fost înregistrate 412 cereri prin intermediul Centrului de apel: (022) 20-16-09, referitor la funcționalitatea sistemului, procedura de înscriere la școală și carența sistemului municipal de evidență al blocurilor/caselor locative.

  În clasa I sunt înscriși în mod obligatoriu, fără probe de concurs, toți copiii din districtul școlar corespunzător. Școlarizarea devine obligatorie după împlinirea de către copil a vârstei de 7 ani, iar administrația publică locală împreună cu părinții asigură școlarizarea copiilor cu vârsta cuprinsă între 7-18 ani.

  În context, primarul general interimar s-a arătat mulțumit de rezultatele platformei „e-școală", în condițiile când prin intermediul acesteia, în doar 5 zile au fost depuse cereri cât jumătate din numărul total al copiilor care urmează să vină din toamnă în clasa I.

  Totodată, Ruslan Codreanu, a făcut o solicitare către subdiviziunea structurală de profil, în vederea perfectării unui demers către Ministerul educației, culturii și cercetării vizavi de necesitatea modificării metodologiei de înscriere la școală pentru copiii din Chișinău. Astfel, municipalitatea insistă ca în prima etapă de înscriere la școală, să fie acceptați copiii care împlinesc 7 ani până pe 31 noiembrie.  

  De asemenea, referitor la funcționalitatea platformei „e-grădinița", lansată în august 2017, șefa Direcției municipale educație a informat că prin intermediul platformei, la data de 5 aprilie 2019 au fost înregistrate 17557 de cereri de înscriere la grădiniță, dintre care au fost acceptați în rând 10855 solicitanți. Dintre acestea, în anul 2018, au fost acceptate 8175 cereri. Din data de la 01.01.2019 și până în prezent, în registrul on-line, au fost înregistraţi 1292 de copii.