Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Mobilier stradal fabricat prin tehnologia 3D va fi instalat în Chișinău

   2617

25 de bănci din beton confecționate la imprimanta 3D vor fi instalate până la sfârșitul lunii aprilie a.c., pe bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei. Mobilierul urban va fi amenajat în baza unui parteneriat inițiat de PNUD Moldova și Primăria municipiului Chișinău, parte a proiectului „Oraşe verzi durabile".

Băncile sunt produse după o metodă inovativă - construcție de beton creată prin imprimare 3D. Imprimanta aplică stratificat amestecul de mortar prin duze speciale. Această tehnică asigură crearea mobilierului urban de orice formă, reduce timpul și costurile de construcție.

Mobilierul stradal, de 1,5 m este creat după formula 3 în 1 și va avea încorporate următoarele elemente: un scaun pentru recreere, 2 jardiniere în care vor fi plantați arbuști de formă sferică și 2 coșuri de gunoi.

Compania care a fabricat băncile este câștigătoarea unei competiții de granturi lansate în 2018 de PNUD, ce vine să susțină soluţiile noi şi inovative de dezvoltare urbană modernă şi prietenoasă mediului ambiant. Valoarea totală a grantului acordat companiei „3DStroy" este de 7.700 USD, la rândul său, operatorul economic venind cu o contribuţie proprie de 3.300 USD.

Mobilierul urban  este produs cu sprijinul proiectului „Orașe Verzi Durabile", finanțat de Facilitatea Globală de Mediu și implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Primăria mun. Chișinău este partener principal al Proiectului.

Menționăm că Proiectul „Orașe verzi durabile", cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mil. USD, dintre care 2,64 mil USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD - de PNUD Moldova.