• Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Primăria Chișinău va colabora cu administrația municipiului Lisabona pentru a aplica împreună la proiecte europene

  Primăria Chișinău va colabora cu administrația municipiului Lisabona pentru a aplica împreună la proiecte europene

   19.03.2019 17:43    10675 Accesări    

  Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a avut astăzi o întrevedere cu edilul municipiului Lisabona, Fernando Medina. Cei doi primari au discutat despre perspectivele de dezvoltare a relațiilor de colaborare dintre municipiile Chișinău și Lisabona. Fernando Medina s-a arătat deschis în a lansa un parteneriat între cele două capitale, prin intermediul căruia să poată aplica împreună la proiecte europene.

  În cadrul discuțiilor, Primarul de Chișinău i-a vorbit omologului său portughez despre Planul de mobilitate urbană, la care Primăria Chișinău lucrează în prezent, referindu-se la necesitatea îmbunătățirii rețelei de transport public, dezvoltarea infrastructurii pietonale și amenajarea pistelor pentru bicicliști.

  Șeful Administrației orașului Lisabona s-a oferit să sprijine Primăria Chișinău în implementarea acestui proiect, prin expertiză și schimb de experiență pentru specialiștii de la Direcția Transport Public și Căi de Comunicație  și, respectiv, de la Direcția Arhitectură, Urbanism și Relații Funciare.

  În context, Ruslan Codreanu l-a informat pe primarul de Lisabona despre progresele administrației Capitalei în acest an, privind  modernizarea serviciului municipal de transport de pasageri, cu scopul de a oferi călătorilor confort și a-i motiva să opteze pentru transportul public în detrimentul celui privat. Edilul-șef a precizat că municipalitatea a achiziționat luna trecută un lot de autobuze noi, astfel fiind reînnoit cu 30% parcul auto al orașului.

  Cei doi primari de capitale au stabilit să colaboreze, îndeosebi în ceea ce privește proiectele de tranziție la energia regenerabilă și promovarea transportului ecologic. Fernando Medina l-a informat pe primarul interimar despre programul de mobilitate al orașului Lisabona și despre facilitățile oferite cetățenilor pentru utilizarea transportului electric: benzi dedicate și sistem de închiriere a mașinilor electrice.

  În cadrul întrevederii, Ruslan Codreanu a menționat că Lisabona este un oraș-model privind oferirea serviciilor sociale pentru familiile aflate în situații de risc. În acest sens, edilii au stabilit că vor crea mai multe platforme de dialog cu scopul ca orașul Chișinău să preia bunele practici din Lisabona în ceea ce privește măsurile de protecție a copiilor aflați în situații de risc și îmbunătățirea serviciilor oferite de centrele de plasament pentru copiii străzii.

  Primarul interimar al capitalei i-a mulțumit omologului său portughez, Fernando Medina, pentru deschiderea spre colaborare și l-a invitat într-o vizită oficială la Chișinău.