Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Posesorii de automobile electrice îşi pot încărca gratis maşina pe durata cumpărăturilor, la unul din centrele comerciale din municipiu

   1926

O stație de încărcare a automobilelor electrice a fost inaugurată astăzi în parcarea magazinului METRO nr. 1, în cadrul unui parteneriat inițiat de PNUD Moldova și Primăria municipiului Chișinău, parte a proiectului „Oraşe verzi durabile". La eveniment au participat: Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, reprezentanta rezidentă PNUD Moldova, Dafina Gercheva, Directorul general METRO Cash & Carry, Karoly Szalai, precum și reprezentanți ai companiilor distribuitoare de automobile electrice, posesori de vehicule electrice etc.

Astfel, clienții magazinului din com. Stăuceni (str. Chişinăului 5), posesori de automobile electrice sau plug-in, îşi pot încărca gratis maşina pe durata cumpărăturilor. Până la finele anului 2019, în cadrul aceluiași parteneriat, în rețeaua magazinelor METRO vor fi instalate alte două stații de alimentare a automobilelor electrice.

Ruslan Codreanu a menționat că prin crearea infrastructurii pentru automobilele electrice, tot mai mulți chișinăuieni vor fi determinați să opteze pentru mașini prietenoase mediului, iar acest lucru este important, în condițiile când în capitală sunt înregistrate 210 mii de automobile, iar emisiile nocive din aer sunt de 14%. „Proiectul despre amenajarea stațiilor pentru mașini electrice dă roade, iar ca rezultat vom avea un oraș mai verde și mai curat. Pe agenda de lucru a Primăriei sunt înscrise și măsuri pentru a dezvolta transportul electric, adică ecologic", a conchis Edilul - șef.

La rândul său, Reprezentanta permanentă PNUD în Republica Moldova a încurajat toți partenerii să valorifice puterea inovației, pentru a transforma Chișinăul într-un oraș verde, cu emisii reduse de CO. „Este recunoscut faptul că automobilele electrice sunt soluția de mobilitate a viitorului", a menționat Dafina Gercheva.  

Staţia de încărcare a mașinilor electrice este de producţie franceză, a companiei „Legrand", cu o putere maximă de 22 kW - 32 A, iar o încărcare de 80% durează maxim o oră. Utilizatorii pot urmări pe monitor nivelul de încărcare al automobilului. Echipamentul este compatibil cu toate tipurile de vehicule electrice şi permite alimentarea simultană a două automobile.

De asemenea, rețeaua de magazine METRO, în cadrul parteneriatului strategic încheiat cu PNUD la prima etapă, a evaluat costurile serviciului de mentenanță și încărcare. Potrivit lui Karoly Szalai, măsurile pe care le realizează rețeaua de magazine, cât și prin susținerea inițiativelor partenerilor noștri, dorim să motivăm clienţii noştri să dea prioritate transportului ECO și astfel să contribuim la protejarea mediului înconjurător

Menționăm că Proiectul „Orașe verzi durabile", cu o durată de cinci ani: 2018-2022, are un buget total de 2,72 mln. USD, dintre care 2,64 mln USD sunt acordaţi de Facilitatea Globală de Mediu (GEF) şi 80.000 USD - de PNUD Moldova.

În prezent, în Republica Moldova sunt înregistrate 99 de mașini totalmente electrice şi 11 staţii de încărcare. În multe țări, ponderea automobilelor electrice depășește deja 1% din cuantumul total al vehiculelor. Pentru Moldova, o cotă de 1% ar însemna 10.000 de vehicule electrice.