Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Recepționarea de către municipalitate a primelor 25 de autobuze noi ISUZU

   2843

Primăria municipiului Chişinău informează că joi, în incinta Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" (PUA) au fost recepționate primele 25 de unități din totalul de 31 de autobuze, achiziționate recent de municipalitate și care au costat 78 milioane de lei. La eveniment a participat Primarul general interimar, Ruslan Codreanu, reprezentantul Uzinei producătoare ISUZU din Turcia, precum și cel al companiei UNIPAY Moldova, dealer oficial al uzinei producătoare ISUZU.  

Ruslan Codreanu a ținut să remarce că prin includerea la linie a noilor autobuze, fiecare a treia unitate care va circula pe rutele orășenești vor fi noi, în condițiile când timp de 13 ani n-a fost procurat niciun autobuz. „O treime de unități noi pentru PUA într-un an este un efort, iar aceasta însemnă un rezultat bun. Mă bucur pentru locuitorii capitalei, care de acum înainte vor circula cu mai mult confort în transportul public", a declarat Edilul-șef.

Primarul interimar a înmânat șoferilor PUA cheile de la autobuze și a inspectat câteva dintre unități, pentru a se asigura de calitatea noilor mijloace de transport public. Cu referire la speculațiile apărute în ultima vreme, vizavi de achiziția făcută de municipalitate, Ruslan Codreanu a precizat că decizia de recepționare a autobuzelor a fost luată în termeni legali, iar fiecare unitate procurată este confirmată prin act de primire-predare.

La rândul său, directorul comercial al Uzinei producătoare din Turcia „Anadolu Isuzu Otomotive Sanay ve Ticaret" A.Ș., Hande Uġur, a dat asigurări că ei sunt producători de talie mondială, exportând autobuze pe 4 continente și în 39 de state ale lumii. „Autobuze „ISUZU Citiport" au fost livrate în țara vecină, România, la Sibiu și Brăila. Anul trecut am livrat la Iași 39 de vehicule și în Constanța 104 autobuze", a precizat reprezentantul uzinei din Turcia.

În prezent, unitățile recepționate de PUA sunt în proces de testare, iar după înmatriculare vor fi scoase pe rute municipale. Primele vehicule noi vor începe să circule pe străzile capitalei pe parcursul zilei de astăzi, începând cu ora 15:00.

Vitalie Butucel, șeful Direcției generale transport public și căi de comunicație a precizat că autobuzele noi vor fi distribuite în special, pe ruta nr. 5 „bd. Cuza-Vodă - str. Bucovinei", pe nr. 19 „bd. Cuza-Vodă - bd. Moscova", rută care va fi restabilită și nr. 26 „str. L. Deleanu - str. Doina". De asemenea, cele 6 unități din ultima tranșă, sunt prevăzute pentru soluționarea problemei asigurării cu transport a călătorilor din strada N. Testemițanu, și anume pe ruta nr. 9 „Piața D. Cantemir - or. Codru

Contractul încheiat între Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" (PUA) și dealerul oficial al Uzinei producătoare de autobuze „ISUZU" din Turcia, Unipay Danișmanlik Yazilim Teknolojileri Ltd. este de 78 mil. lei, iar surse pentru achiziționare au prevăzute în bugetul municipal pentru anul 2019. Prețul per unitate pentru Moldova este mai mic în comparație cu autobuzele de același fel vândute în câteva orașe din România.  

Noile autobuze sunt de model „ISUZU Cityport", standard Euro 6. Acestea au 12 metri lungime și 3 uși, podea joasă, rampe de acces și spațiu pentru fotoliu rulant, fiind accesibile persoanelor cu necesități speciale, vârstnicilor și părinților cu copii în căruțuri. De asemenea, unitățile dispun de instalații cu aer condiționat, echipament de informare audio și video, 4 geamuri de aerisire etc.