Proiect de salubrizare și amenajare a albiei râului Bâc

   3506

Administrația publică locală Chișinău va implementa un proiect de amenajare a albiei râului Bâc, în baza unui grant în valoare de 10 milioane de Euro din partea Guvernului României. Declarații în acest sens au fost făcute luni, de către Primarul general interimar, în cadrul ședinței operative a serviciilor municipale.

Ruslan Codreanu a precizat că situația albiei râului Bâc și respectiv, inundațiile frecvente de pe str. Albișoara, se află de mai mulți ani pe agenda de lucru a autorităților administrației publice locale,  iar grație suportului financiar din partea Guvernului României, începând cu anul curent, este posibil de a face proiectarea, și respectiv de a interveni prin salubrizare, curățare și amenajare a zonei de referință.

Proiectul „Soluții de adaptare la schimbările climatice" a fost prezentat în cadrul ședinței de către șeful Direcției generale locativ-comunale și amenajare, Ion Burdiumov. Responsabilul a menționat că documentul a fost depus de către Direcția locativ-comunală și amenajare la Ministerul Mediului al României, în cadrul Protocolului adițional la Acordul semnat între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistență tehnică și financiară în baza unui ajutor financiar nerambursabil în valoare de 100 milioane de Euro acordat de România Republicii Moldova, semnat la București, la 27 aprilie 2010.

Obiectivul general al Proiectului este reducerea vulnerabilității zonelor râului Bâc, afectate de schimbările climatice, cu impact negativ asupra infrastructurii urbane  a municipiului Chișinău.  Acțiunile care urmează a fi întreprinse se referă la măsuri de diminuare a impactului inundațiilor și a secetei, asupra zonelor vulnerabile din albia râului, precum și adaptarea la schimbările climatice.

Obiective specifice:

-          Reducerea riscului la inundaţii în albia r. Bâc pe zona din amonte (satul Bucovăț) în aval (stația de epurare a orașului Chișinău);

-          Eficientizarea utilizării resurselor acvatice în bazinul r. Bâc prin realizarea unor acțiuni pilot pe porțiunea dintre str. Mihai Viteazul (amonte) și str. Feredeului (aval), or. Chișinău;

-          Creșterea gradului de conştientizare de către populație a importanței protecției râului Bâc și a consecințelor poluării excesive a acestuia.

Zonele-țintă: or. Vatra-or. Chișinău, până la str. Grădina Botanică, cu o lungime totală de 24,56 km în mun. Chișinău; Bucovăț - 1320 m; Vorniceni - 4240 m; Căpriana - 3120 m; Pănășești - 4950 m; Strășeni -7750 m, cu o lungime totală de 21,38 km în raionul Strășeni.

Activități în cadrul proiectului prevăzute pentru anul 2019:

1.Crearea Consiliului tehnic;

2. Organizarea procedurilor de achiziții publice;

3. Elaborarea studiului privind Evaluarea impactului asupra mediului;

4. Realizarea documentației tehnice.