Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Stadiul lucrărilor de construcție a Scării de Granit din Parcul „Valea Morilor"

   1958

Primăria municipiului Chișinău informează că săptămâna trecută au fost reluate lucrările de reconstrucție a Scărilor de Granit din Parcul „Valea Morilor". Obiectivul este realizat în proporție de 60 la sută și se desfășoară conform proiectului de execuție. Darea în exploatare a scărilor este planificată pentru luna iulie, 2019.   

Lucrările de reconstrucție pe șantier au fost parțial stopate pe parcursului lunii ianuarie a.c., ca urmare a condițiilor meteo nefavorabile. În prezent, pe șantier are loc montarea pavelelor pluviale, iar în paralel sunt desfășurate lucrări de pregătire pentru turnarea ultimei etape a pereților de sprijin și de calibrare a plăcilor de granit pentru placarea treptelor.

Pentru reconstrucția pereților de sprijin și a treptelor a fost turnat circa 900 m³ de beton armat sau 75 la sută din volumul necesar. Astfel, din totalul de 232 de trepte, 109 sunt reabilitate, iar placarea cu marmură a pereților este executată în proporție de 30%.  

Responsabilul de implementarea proiectului de reconstrucţie, precum şi beneficiar al proiectului este Pretura sectorului Centru.

Reconstrucția Scării de Granit a început în luna iunie 2018 și a fost posibilă în baza unui grant în valoare de 18 milioane 970 mii lei (circa 920 mii EURO), oferit de Consiliul local al Sectorului 1a municipiului Bucureşti, România. Totodată, contribuția Primăriei municipiului Chişinău constituie 5 la sută din valoarea proiectului.