Inventarierea bunurilor materiale în instituțiile de educație timpurie

   1653

Grădinițele din capitală vor afișa pe panouri informative fiecare poziție de cheltuieli din bugetele alocate anual instituțiilor, iar autoritățile municipale vor verifica executarea acestei măsuri.

Solicitarea a fost făcută de Primarul general interimar, în cadrul ședinței operative de luni a serviciilor municipale, pentru a dezminți informația referitor la finanțarea insuficientă din partea statului a instituțiilor de educație timpurie.

Timp de o săptămână, în adresa lui Ruslan Codreanu au parvenit peste 100 de mesaje din partea părinților, referitor la taxele informale percepute în grădinițe, dar și despre cazuri de discriminare a copiilor din motivul neachitării de bani pentru anumite bunuri, servicii sau activități. „Când abordez problema corupției din grădinițe, o fac cu scopul de a contracara fenomenul, pentru că nivelul taxelor informale în instituțiile de învățământ depășește bugetul anual prevăzut de municipalitate pentru sfera educației", a subliniat Primarul.

Pentru a dezminți speculațiile referitor la finanțarea din partea statului pentru grădinițe, edilul-șef a ținut să precizeze că în acest an, bugetul pentru învățământ reprezintă 60% din venitul anual al municipiului, iar suma alocată este mult mai mare față de anii precedenți. „De un an de zile, prioritatea noastră sunt instituțiile de educație timpurie, de aceea și bugetul prevăzut pentru acest domeniu este semnificativ mai mare. Reparații s-au făcut mai mult ca în ceilalți ani, iar pentru produse de igienă, la fel sunt oferite surse", a mai spus Primarul interimar.

Ruslan Codreanu a cerut Direcției generale educație, cultură, tineret și sport să ofere soluții referitor la inventarierea bunurilor materiale pentru fiecare grădiniță în parte, cât  și ceea ce se achiziționează pe parcursul anului pentru instituție. Solicitarea autorităților vine în condițiile când, unii reprezentanți ai grădinițelor informează greșit despre sumele alocate de stat și respectiv, percep bani de la părinți pentru diverse necesități.