• vezi mai mult
  Intervenția serviciilor municipale privind salubrizarea străzilor și lichidarea situațiilor de avariere în sectoarele capitalei   
  Primăria Capitalei va acorda asistență specializată pedagogilor, în vederea prevenirii situațiilor de abuz în școli și grădinițe   
  Şedinţa operativă a serviciilor Primăriei Chişinău   
  Inaugurarea iluminatului public pe strada Alba Iulia   
 • Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Responsabilizarea agenților economici care execută lucrări de reparație și pozare a rețelelor inginerești subterane

  Responsabilizarea agenților economici care execută lucrări de reparație și pozare a rețelelor inginerești subterane

   05.02.2019    1843 Accesări    

  Primăria Chișinău va responsabiliza agenții economici care execută lucrări de reabilitare a rețelelor inginerești pe trotuare și străzi, privind calitatea învelișului asfaltic după intervenții. Inițiativa aparține Primarului general interimar al Capitalei, Ruslan Codreanu, iar o decizie în acest sens a fost adoptată astăzi de Consiliul municipal Chișinău.

  Măsura luată de administrația publică locală vine ca urmare a înregistrării cazurilor de tasare pe suprafețele asfaltice din oraș (gropi în asfalt), ca rezultat a executării necalitative a lucrărilor de reparație la rețelele inginerești.

  Astfel, agenții economici, dar și persoanele fizice, deținători sau administratori de rețele, vor putea desfășura lucrări tehnico-edilitare de reparații/avarii și lucrările planificate, doar după obținerea permisului de executare a lucrărilor, eliberat de către Direcția generală transport public și căi de comunicație.

  De asemenea, operatorii economici deținători de utilități și/sau constructorul/executantul lucrărilor, care intervine pe domeniul public și /sau privat sunt obligați: să delimiteze zona cu gard de protecție, să marcheze cu bandă reflectorizantă inscripționată cu sigla beneficiarului și să instaleze un panou informativ care să conțină date despre beneficiar, constructor/antreprenor, precum și termenul de începere și finalizare a lucrărilor.

  Agenții economici poartă responsabilitate pentru semnalizarea rutieră temporară a zonei cu săpături, asigurarea căilor de acces pentru pietoni, menținerea în stare salubră a terenul adiacent și salubrizarea zonei după încheierea lucrărilor.

  În cazul restabilirii necalitative a învelișului asfaltic sau a formării tasărilor și fisurilor în zona de intervenție, operatorul responsabil va remedia defecțiunile apărute în termen 24 de ore. 

  Pentru executarea neconformă a lucrărilor și depășirea termenelor de execuție, DGTPCC va aplica sancțiuni (500 lei/zi) și își rezervă dreptul de a nu elibera permise pentru desfășurarea altor lucrări, până la înlăturarea lacunelor admise de agentul economic vizat.

  Precizăm că în anul trecut, municipalitatea a eliberat permise pentru intervenții la 1858 de adrese, iar în 500 de cazuri lucrările de restabilire a învelișului asfaltic au fost necalitative.

  Pentru reparații cu abateri și depășire a termenelor pentru intervenții la rețele, desfășurate de agenții economici prestatori de servicii publice, în anul 2018 deținătorilor de comunicații subterane le-au fost aplicate sancțiuni în sumă de 1,9 milioane lei.