Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Inaugurarea, după reparație capitală, a Secției reanimare și terapie intensivă a Spitalului Clinic Municipal de Copii „V. Ignatenco”

   11393

Primarul general interimar, Ruslan Codreanu a participat astăzi la inaugurarea Secției reanimare și terapie intensivă din cadrul SCMC „V. Ignatenco", după reparație capitală. Cheltuielile pentru renovare, în sumă de 3 milioane 243 mii lei au fost acoperite din bugetul municipal, prin intermediul Direcției Construcții Capitale.

Edilul-șef, alături de gazda instituției, directorul Alexandru Holostenco, a vizitat secția nou-inaugurată, precum și cea de Otorinolaringologie, aflată în reparație. În această unitate lucrările sunt aproape de final, iar contribuția financiară a municipalității este de 2 milioane lei.

Ruslan Codreanu s-a arătat mulțumit de lucrul îndeplinit, precizând că pentru anul curent municipalitatea a prevăzut surse financiare pentru reparație în altă unitate a spitalului de copii - Secția sterilizare și farmacie.

Primarul general interimar a declarat că atât în anul trecut, 2018, cât și în anul curent, spitalelor municipale le-au fost alocate surse financiare pentru reparații și achiziționare de utilaj medical. Iar vizite privind calitatea executării lucrărilor vor fi desfășurate și în alte instituții spitalicești, unde au fost făcute lucrări de reparații. „Vrem să vedem condițiile și confortul pe care îl asigurăm pacienților și locuitorilor Chișinăului", a specificat edilul.

Directorul instituției, Alexandru Holostenco a precizat că Secția reanimare și terapie intensivă fusese reparată anterior în anul 2003 și nu mai corespundea condițiilor actuale din domeniul spitalicesc. De asemenea, era necesar de a înlocui aparatajul medical, cu unul mai performant, conform necesităților curente.

Secția reanimare și terapie intensivă a fost reparată capital în anul trecut, lucrările fiind încheiate în luna decembrie 2018. Astfel, în cadrul lucrărilor de renovare au fost reabilitate sistemele de alimentare cu energie electrică, de încălzire și cele de apă potabilă, inclusiv apă caldă; au fost reparate capital încăperile Secției medicale, în conformitate cu cerințele Regulamentului sanitar; a fost schimbată tâmplăria.

După renovare, au fost create condiții/spații pentru aflarea în Secție a mamelor cu copii.

Totodată, în cadrul implementării proiectului comun al Spitalului cu fundația „Urgenta" din Olanda a fost renovat sistemul de gaze medicale (oxigen și aer comprimat), în cadrul întregii instituții medicale, conform standardelor europene, inclusiv Secția reanimare și terapie intensivă.

Secția reanimare și terapie intensivă a spitalului activează pe 9 paturi, anual fiind tratați circa 1000 de pacienți. Aici sunt spitalizați copii în stare gravă, ca urmare a traumatismelor casnice, accidentelor rutiere, complicațiilor bolilor somatice etc.