Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Modernizarea serviciului de transport public de mare capacitate

   1473

Dezvoltarea și prestarea serviciilor moderne de transportare a călătorilor la nivelul municipiului Chișinău este una din prioritățile de bază ale administrației capitalei pentru anul 2019. O soluție rapidă de redresare a situației din domeniu o reprezintă achiziționarea mijloacelor de transport de mare capacitate pentru necesitățile Î.M. „Parcul Urban de Autobuze" (PUA).

Intenția autorităților municipale este dictată de situația precară atestată, în baza rapoartelor economico-financiare de la PUA, vechimea parcului auto (cu o medie de 17 ani), rulajul ce depășește 1 mil. de km per unitate de transport, cât și de defecțiunile zilnice a cel puțin 1/3 din numărul de autobuze utilizate pe rutele municipale.      

Astfel, Primăria Capitalei a inițiat implementarea proiectului de modernizare a parcului municipal de autobuze. În acest sens, pe platforma electronică www.achiziții.md a fost anunțată licitația pentru achiziționarea unui lot de unități noi (31 de autobuze). Suma prevăzută este de 80 milioane lei, iar mijloace financiare în acest scop au fost planificate în bugetul municipal pentru anul curent.

Necesitatea eficientizării serviciului prestat de operatorul de transport public a fost abordată în repetate rânduri la nivelul municipiului Chișinău de primarul general interimar. Potrivit lui Ruslan Codreanu autobuzele care circulă în prezent pe traseele capitalei sunt moral și tehnic învechite (ultima achiziție în 2006), nu corespund normelor ecologice și securității pasagerilor, iar pentru reparație municipalitatea alocă anual 15 mil.lei, în timp ce PUA colectează 25,5 mil.lei din vânzarea biletelor.     

În context, edilul capitalei și-a exprimat speranța că situația poate fi redresată prin comasarea celor două întreprinderi de transport: RTEC și PUA. Ruslan Codreanu a precizat că o singură întreprindere municipală, cu o viziune unică de dezvoltare, transparentă și tehnologizată va putea îmbunătăți calitatea serviciului public de transport pasageri din oraș.

E de menționat că, în prezent cele 22 de rute municipale de autobuz sunt deservite de 95 de unități de transport ale PUA. Tariful actual de 3 lei pentru o călătorie a fost aprobat în anul 2009, iar costul real, conform calculelor actualizate este de 11 lei. Diferența de tarif este acoperită de municipalitate, care alocă anual, în acest scop 115 milioane lei.