Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Activitatea Centrului de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil din capitală

   2710

Primăria municipiului Chișinău informează că Centrul de găzduire și orientare pentru persoanele fără domiciliu stabil este o instituție bugetară municipală care oferă, gratuit servicii de asistență temporară persoanelor fără domiciliu stabil, fără venituri sau cu venituri insuficiente pentru asigurarea necesităților de trai zilnice.

Activitatea Centrului de găzduire se desfășoară conform Regulamentului de organizare și funcționare, aprobat prin decizia Consiliului municipal Chișinău nr.1/7 din 07.02.2018.  

Capacitatea Centrului de găzduire pentru persoanele fără domiciliu stabil din capitală este de 100 de persoane. În perioada rece a anului, 1 noiembrie - 31 martie, instituția prestează servicii de găzduire pentru beneficiari în regim non-stop. Pentru întreținerea Centrului, în anul 2018 din bugetul municipal au fost alocate 3,56 milioane lei.

Pe lângă cazarea nocturnă, instituția oferă asistență medico-socială și hrană oamenilor străzii. Serviciile de alimentație sunt asigurate prin procedurile de achiziții publice. Astfel, persoanele aflate în dificultate, beneficiază, în perioada rece a anului de trei mese pe zi (dejun, prânz și cină), iar în perioada caldă de două mese pe zi (dejun și cină). În cantina Centrului, mâncarea este distribuită de bufetieră, iar vesela se spălă și dezinfectează după fiecare utilizare.

De asemenea, în perioada de iarnă, pe lângă hrana oferită de Centru, beneficiarii serviciului sunt alimentați suplimentar, prin contribuția ONG-urilor de profil, care le oferă săptămânal dejun și prânz cald. Mesele suplimentare sunt livrate pentru fiecare solicitant, în recipiente de unică folosință.

Îmbrăcămintea pentru persoanele fără adăpost din municipiu este asigurată din ajutoare umanitare și se oferă la necesitate beneficiarilor de către angajații instituției. De lenjerie de pat beneficiază fiecare persoană cazată și este schimbată odată la 2 săptămâni. 

Menționăm că autoritățile municipale au aprobat recent un Mecanism de identificare, plasare și, după caz, spitalizare a persoanelor fără domiciliu stabil, în raza municipiului Chișinău. Procedura stabilește și modul de conlucrare dintre instituțiile publice de profil, în vederea ajutorării oamenilor străzii pe timp de iarnă. Astfel, în perioada de referință, Direcția situații excepționale a municipiului Chișinău va asigura corturi amenajate ca puncte de intervenție urgentă pentru persoanele afectate de hipotermie. Obiectivele date vor fi amenajate în fiecare sector al orașului, pe adresele: bd. Decebal-Dacia, lângă McDonalds), str. Bogdan Voievod, colț cu str. Kiev, Calea Ieșilor, 49, bd. Mircea cel Bătrân nr. 2 (pe alee) și str. Haltei, 2.