Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Lansarea Campaniei de informare și sensibilizare „Sunt important, nu mă ignora!"

   2165

Primăria municipiului Chișinău și Direcţia municipală pentru protecţia drepturilor copilului, inițiază o campanie de informare și sensibilizare pentru prevenirea și combaterea neglijării copiilor „Sunt important, nu mă ignora!".

Evenimentul de lansare va avea loc vineri, 21 decembrie 2018, ora 10:00, în Sala Rotundă a Primăriei municipiul Chișinău.

Scopul campaniei de informare este sensibilizarea reprezentanților legali și actorilor sociali implicați în oferirea asistenței, grijii și afecțiunii pentru excluderea neglijării copiilor. În acest sens, Direcția municipală pentru protecția drepturilor copilului în colaborare cu instituțiile partenere au scopul de a sensibiliza opinia publică asupra efectelor negative pe care le are neglijarea, iar în cazul identificării unui eventual abuz, cetățenii pot apela la numărul de telefon: 022 242702.

De asemenea, în cadrul Campaniei a fost elaborat un plan de acțiuni, care urmează a fi implementat pe parcursul a unei luni (decembrie - ianuarie 2019) și mesaje de promovare online a campaniei cu sloganul: „Sunt important, nu mă ignora!", broșuri informative adresate copiilor și adulților și postere desenate manual de copiii care frecventează Centrele comunitare pentru copii și tineri.  

Un alt instrument al campaniei reprezintă organizarea unui flash-mob pentru a trezi sentimente de interes, senzații pentru cei prezenți și desfășurarea seminarelor cu copiii din centrele comunitare și centrele de plasament. În cadrul seminarelor copiii vor fi informați despre fenomenul neglijării, efectele neglijării asupra dezvoltării fizice și psihice a copilului.

Conform raportului privind asistența și monitorizarea copiilor victime și potențiale victime ale violenței, neglijării, exploatării, traficului, în anul 2017, Direcția Municipală pentru Protecția Drepturilor Copilului a înregistrat și evaluat 594 sesizări privind cazuri suspecte de violență față de copii. Dintre acestea, s-au confirmat 332 cazuri de abuz asupra copiilor. Cele mai multe cazuri înregistrate sunt de neglijare (45%), urmate de abuzul fizic (33%) și cel psihologic (21%).