Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Ruslan Codreanu: Îmi doresc un dialog deschis cu mediul de afaceri

   1559

Primăria municipiului Chişinău a organizat astăzi, 16 noiembrie 2018, o întâlnire între agenţii economici din capitală şi reprezentanţii administraţiei publice locale. În cadrul şedinţei, primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, a adus în discuție mai multe subiecte de actualitate ce ţin de colaborarea între municipalitate şi business, precum taxele locale ce vor fi aplicate în anul 2019 şi lansarea unei platforme de comunicare între mediul de afaceri şi autorităţile publice locale.

„Îmi doresc un dialog deschis cu mediul de afaceri. Pentru aceasta, având în vedere experienţa altor oraşe, propun lansarea unei platforme din care să facă parte reprezentanţi ai business-ului, care să activeze pe lângă autorităţile publice locale şi care să promoveze interesele mediului de afaceri. Să lucrăm împreună în beneficiul municipiului Chişinău. Împreună să generăm idei şi să identificăm soluţii la problemele cu care se confruntă oraşul nostru", a menţionat Ruslan Codreanu.

În altă ordine de idei, primarul general interimar a afirmat că la moment autorităţile publice locale elaborează un nou proiect privind cotele taxelor locale pentru anul 2019. În curând, proiectul documentului va fi expus spre consultări publice. Ruslan Codreanu a specificat că municipalitatea îşi propune să ajusteze cotele taxelor locale pentru anumite genuri de activitate. De asemenea, vor fi instituite taxe locale pentru unele genuri de activitate economică care nu au fost reglementate până acum. Potrivit primarului general, la moment din taxele locale în bugetul municipal se acumulează 130 milioane lei. Conform proiectului elaborat, care include taxele modificate, pentru anul 2019 din taxele locale urmează a fi acumulate deja 141 milioane lei, în creştere cu 11 milioane lei faţă de anul curent. „Ponderea taxelor locale în bugetul municipal este de doar 3 la sută. Pentru a avea drumuri bune, pentru a reabilita infrastructura şi a moderniza transportul public, trebuie să creştem şi veniturile bugetului local", a remarcat Ruslan Codreanu.

„Vă rog să veniţi cu propuneri pe marginea acestei iniţiative. Din start însă trebuie să stabilim anumite reguli de joc. Nu ne dorim să favorizăm pe cineva. Pledez pentru ca regulile să fie egale pentru toţi. Fără excepţii", a subliniat edilul-şef al capitalei. Ruslan Codreanu şi-a exprimat susţinerea pentru iniţiativele care vin să îmbunătăţească condiţiile de activitate pentru agenţii economici, astfel încât oamenii de afaceri să-şi dezvolte business-ul, oferind, totodată, mai multe locuri de muncă bine plătite aici, în Chişinău.

În final, reprezentanţii administraţiei publice locale au solicitat suportul mediului de afaceri în elaborarea unui concept de organizare a comerţului stradal în zonele verzi şi spaţiile publice.