Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Inaugurarea Secţiei de boli interne din cadrul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail”

   1575

Primarul general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, a vizitat astăzi Spitalul Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail" din capitală. Recent, în cadrul instituţiei a fost inaugurată Secția boli interne, terapie și cardiologie, după efectuarea lucrărilor de renovare.

Lucrările de reparație au durat 3 luni și au presupus renovarea saloanelor pentru pacienți și a cabinetelor medicilor, reabilitarea sistemului de semnalizare și cel de oxigen şi reparaţia blocurilor sanitare. După reabilitare, Secţia va dispune de 40 de paturi. Costul lucrărilor de reparație a fost de 870 mii lei, bani alocaţi din bugetul spitalului.

Ruslan Codreanu a vizitat mai multe secții ale instituţiei medicale şi a apreciat infrastructura spitalului, despre care a spus că poate fi comparată cu cea a renumitului spital din Moinești, județul Bacău, România. În altă ordine de idei, primarul general interimar s-a interesat de situația personalului medical, remunerare salarială, implicarea în programe de schimb de experiență, apreciind eforturile administrației de a motiva medicii să rămână să muncească în țară. În context, Ruslan Codreanu a mulțumit medicilor pentru munca lor nobilă, în beneficiul oamenilor.

La rândul său, Mihai Ciobanu, directorul Spitalului Clinic Municipal „Sf. Arhanghel Mihail" a declarat că secțiile instituției medicale sunt reparate în proporție de 85 la sută. La moment, în spital activează 105 medici, din necesarul de 127 de cadre medicale.

O problema importantă enunțată de administrația instituţiei medicale este situaţia Centrului de recuperare al spitalului. Deşi este reparat în proporţie de 90 la sută, iar în acest scop au fost valorificaţi deja 26 milioane lei, la  moment Centrul nu este utilizat. Utilajul medical necesar este achiziționat deja de 5 ani și stă în depozite neutilizat. Pentru a deveni funcţional, sunt necesare surse financiare suplimentare de circa 5 milioane de lei, pentru lucrările de finalizare şi amenajarea teritoriului.

Centrul, care este unic după profilul său în Chișinău, dar și în republică, are o capacitate de 500 pacienți pe zi, cu profil neurologic, cardiologic, traumatologic și reumatologic, îngrijiți în condiții de ambulator, în două schimburi și 120 paturi, în regim de staționar.