Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Executarea lucrărilor de reparaţie în grădiniţele din Chişinău

   1816

Primarul general interimar al Chişinăului, Ruslan Codreanu, a prezentat astăzi un raport privind executarea lucrărilor de reparaţie a instituţiilor de educaţie timpuri din municipiu.

Potrivit edilului-şef al capitalei, în anul 2018 din bugetul municipal pentru investiţiile capitale în grădiniţele din Chişinău au fost alocate 57,4 milioane lei. De asemenea, în zilele următoare va fi semnată o altă dispoziţie privind alocarea suplimentară a încă 8,3 milioane lei pentru reparaţia şi redeschiderea unor noi grupe în instituţiile de educaţie timpurie din municipiu. „Investiţiile din acest an în lucrările de reparaţie şi întreţinere a grădiniţelor depăşesc investiţiile totale care au fost alocate în acest sens în ultimii 3 ani", a afirmat Ruslan Codreanu, menţionând că „aceasta dovedeşte că domeniul preşcolar este unul prioritar pentru autorităţile locale, care mult timp a fost subfinanţat".

În total, în acest an lucrări de reparaţie s-au efectuat în 110 grădiniţe. În instituţiile menţionat s-a intervenit cu reparaţii la blocurile alimentare, depozitele alimentare, blocurile sanitare, reparaţia acoperişurilor, schimbarea uşilor şi ferestrelor, reparaţia spălătoriilor şi a punctelor medicale sau a pavilioanelor, dar şi s-au efectuat lucrări curente în valoare de circa 7,8 milioane lei.  În rezultat, către 1 septembrie  vor fi redeschise 11 grupe pentru copii. De asemenea, în anul curent 9 grădiniţe din municipiul Chişinău au beneficiat de suport financiar din partea Fondului de Investiţii Sociale din Moldova, la fel pentru lucrări de reabilitare.

În altă ordine de idei, primarul general interimar s-a arătat nemulţumit de faptul că în circa 90 la sută din instituţiile de învăţământ preşcolar din municipiu nu funcţionează hoteluri din blocurile alimentare, achiziţionate în anul 2017. Ruslan Codreanu s-a referit în termeni critici şi la modul de organizare şi desfăşurare a achiziţiilor publice în sistemul educaţional. „Planificarea achiziţiilor publice are loc defectuos, iar procedurile sunt organizate fără respectarea principiilor de transparenţă", a punctat primarul de Chişinău. „Din cauza activităţii unor funcţionari din cadrul Direcţiei generale educaţie, tineret şi sport, unele grădiniţe nu vor fi deschise până pe data de 15 septembrie. De ce trebuie să sufere copiii şi părinţii pentru incompetenţa acestor funcţionari?", a conchis Ruslan Codreanu, solicitând şefului DGETS să convoace comisia de disciplină pentru a examina  situaţia creată.

În context, primarul interimar a solicitat ÎM Regia „Lumteh" să continue lucrările de iluminare a teritoriilor adiacente grădiniţelor, iar ÎM „Asociaţia de gospodărire a spaţiilor verzi" să cureţe copacii din curţile instituţiilor de educaţie timpurie. În acelaşi timp, Direcţia generală transport public şi căi de comunicaţie va asigura securizarea căilor de acces din preajma instituţiilor de învăţământ preşcolar şi va repara drumurile din preajma grădiniţelor.

Anexă:  Raportul primarului general interimar al municipiului Chişinău, Ruslan Codreanu, privind executarea lucrărilor de reparaţie în instituţiile de educaţie timpurie