Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Consolidarea sistemului municipal de protecţie a copilului

   1406

Primăria municipiului Chișinău, UNICEF Moldova și Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei au semnat astăzi un memorandum de înțelegere, în vederea consolidării sistemului municipal de protecţie a copilului.

Un număr mare de copii din întreaga țară intră anual în sistemul municipal de protecție a copilului. Este vorba de copiii rămași temporar fără îngrijire părintească, copiii victime ale violenței, neglijării, exploatării și traficului, copiii separați de părinți, copiii străzii sau alte categorii vulnerabile.

Rețeaua de servicii și instituții pentru copiii vulnerabili fiind complexă și sofisticată, iar finanțarea lor fiind diversificată, este necesară o evaluare a acestora din punctul de vedere al eficienței și eficacității.

Pentru a consolida sistemul municipal de protecție a copilului, UNICEF va susține un proiect care va fi implementat de Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei. Proiectul prevede evaluarea modului în care sistemul municipal de protecție a copilului răspunde nevoilor copiilor vulnerabili. Un raport de evaluare și o foaie de parcurs urmează a fi elaborate și ulterior validate de Consiliul Municipal, până la sfârşitul anului curent.

„Ne dorim o direcție municipală de protecție a drepturilor copilului eficientă, care să reacționeze prompt, 24 de ore din 24, la toate solicitările," a spus Ruslan Codreanu, primar general interimar al municipiului Chișinău.

„Suntem bucuroși să fim aici împreună și să stabilim în comun fundația pentru un parteneriat pe termen lung capabil să aducă servicii rapide, eficiente și de calitate pentru copii. Îi felicit pe toți cu această inițiativă promițătoare, care, sunt sigură, are toate ingredientele necesare pentru a aduce rezultate tangibile nu numai pentru copiii din Chișinău, ci și din întreaga țară," a spus Desiree Jongsma, Reprezentanta de Țară UNICEF în Moldova.

„Cu cât mai multe realizăm în domeniul protecției copilului, cu atât mai mult de dăm seama cât mai avem de făcut. Municipiul Chișinău este un oraș care oferă, pe de o parte, avantaje și beneficii, iar pe de altă parte - provocări familiilor cu mulți copii sau familiilor în situații de risc," a spus Liliana Rotaru, președinta  Alianța ONG-urilor active în domeniul protecției sociale a copilului și familiei.

Proiectul este o inițiativă care are drept scop dezvoltarea unor servicii mai bune de protecție socială a copilului la nivel local. Ea se înscrie în prioritățile UNICEF pentru anii 2018-2022 de a proteja copiii de exploatare și violență, precum și a preveni abandonul, separarea de familie și neglijarea.

În prezent, peste 5 mii de copii beneficiază anual de serviciile sistemul municipal de protecție a copilului.