Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Soluţionarea problemei câinilor fără stăpân

   7712

Primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă, a prezentat astăzi în cadrul unei conferinţe de presă normele europene si poziţia autorităţilor locale faţă de soluţionarea problemei câinilor fara stăpân. 
Potrivit edilului, Primăria Chişinău în continuare va soluţiona problema câinilor maidanezi in conformitate cu practicile europene şi cu prevederile Convenţiei europene pentru protecţia animalelor de companie, adoptată de Consiliul Europei la Strasbourg în anul 1987. State Europene precum Germania, Austria, Franţa, Belgia, Lituania, Suedia etc., în total 19 state, sunt parte a Convenţiei respective. 
Convenţia europeană, la art. 11 „Sacrificarea” („Eutanasia”) şi art. 12 „Reducerea numărului de animale fără stăpân” prevede următoarele: „atunci când un stat consideră că numărul de animale fără stăpân constituie o problemă, va lua măsurile necesare pentru reducerea numărului acestora prin: capturare, adăpostire sau sacrificare / eutanasie.
În ceea ce priveşte sacrificarea / eutanasia, aceasta trebuie să se facă cu minimum de suferinţă fizică şi psihică, ţinând cont de circumstanţe. Metoda aleasă, cu excepţia cazurilor de urgenţă, trebuie:
a)     fie să provoace o imediată stare de inconştienţă, urmată de moarte sau;
b)    să înceapă prin anestezierea generală profundă, urmată de un procedeu care va cauza moartea cu certitudine.
Persoana responsabilă cu sacrificarea trebuie să se asigure că animalul este mort înainte ca trupul acestuia să fie utilizat / incinerat / îngropat etc.” 
Aceste prevederi ale convenţiei sunt cuprinse şi într-un proiect de lege privind detinerea si protectia animalelor, aprobat în primă lectură de Parlamentul Republicii Moldova în anul 2007, promovat şi susţinut de organizaţiile de protecţie a animalelor din Chişinău. Articolul 17 a proiectului de lege este se intitulat „Eutanasierea animalelor bolnave” şi prevede, la alin. 6, că pot fi eutanasiate animalele bolnave, care au rabie, animalele care au atacat omul, precum şi câinii care fac parte din categoria animalelor periculoase. 
Primarul general a exprimat regretul în legătură cu conflictul din societate pe marginea soluţionării problemelor câinilor fără stăpân. Potrivit primarului de Chişinău, problema urmează a fi abordată pornind de la necesitatea asigurarii securitatii cetăţeanilor, in primul rând a copiilor, în condiţiile în care aceştia pot deveni victime ale maidanezilor. 
Amintim că în anul 2008, în Chişinău 305 copii au fost muşcaţi de câini. În anul 2009, au fost inregistrate înregistrate deja 347 de cazuri când maidanezii au atacat copiii. În total, în 2008 sunt 1388 de cazuri de muşcături, iar în anul 2009 - 1443. De asemenea, în vara anului trecut, un angajat al Asociaţiei de gospodărire a spaţiilor verzi a decedat, fiind atacat de câinii. 
Convenţia Europeană pentru protecţia animalelor de companie.
Direcţia Relaţii Publice,
Primăria mun. Chişinău