• vezi mai mult
  Şedinţa operativă a serviciilor Primăriei Chişinău   
  Startul lucrărilor de reparație capitală a grădiniței nr. 79, sectorul Botanica   
 • Prima   /  Presa   /  Comunicate de presă  /  Acțiuni de minimalizare a impactului caniculei asupra cetățenilor în perioada de vară 2018

  Acțiuni de minimalizare a impactului caniculei asupra cetățenilor în perioada de vară 2018

   08.06.2018    616 Accesări    

  Primăria municipiului Chişinău informează că în perioada de vară, 2018, autorităţile municipale au aprobat un plan de acțiuni în vederea protejării populației în perioada cu temperaturi ridicate. Astfel, potrivit dispoziției 455-d din 7 iunie 2018  "Cu privire la măsurile complexe de minimalizare a impactului temperaturilor caniculare  asupra sănătății populației din municipiul Chișinău", sunt specificate sarcinile atribuite factorilor de decizie din cadrul autorităților administrației publice locale a municipiului Chișinău, atât a subdiviziunilor structurale, cât și a întreprinderilor municipale, S.A. "Apă-Canal Chișinău", Î.S. "Spații Verzi", piețele agro-alimentare etc.

  În perioada cu temperaturi caniculare, subdiviziunile municipale, în comun cu Centrul de Sănătate Publică din municipiul Chișinău și Direcția municipală pentru Siguranța Alimentelor vor asigura: monitorizarea condițiilor de păstrare a produselor în piețele agro - alimentare; respectarea regimului de activitate a taberelor de odihnă pentru copii, în sensul respectării condiţiilor sanitaro-epidemiologice; starea sanitară a bazinelor acvatice, a plajelor şi a apei potabile din surse centralizate; instruirea personalului din sfera de deservire a populaţiei privind activitatea pe vreme de caniculă etc.

  Totodată, în perioada de referință, autoritățile municipale de profil vor asigura buna funcţionare a fântânilor arteziene din Chişinău, amplasarea cisternelor cu apă potabilă în parcurile publice din municipiu, dislocarea rețelei unităților de comerț, ce vând băuturi răcoritoare şi îngheţată, inclusiv în locurile aglomerate din oraş și în zonele de agrement; organizarea posturilor de triaj și asistență primară în cadrul subdiviziunilor instituțiilor medico-sanitare publice și private din municipiul Chișinău; funcţionarea pieţelor agroalimentare în condiţii caniculare, cu intensificarea măsurilor de salubrizare a teritoriului, informarea cetățenilor despre măsurile de protejare pe vreme caniculară și aplicarea măsurilor de prevenție a cazurilor de incendiu etc.

  Recomandările generale pentru populaţie în perioada caniculară vizează: consumul a 2 litri de apă pe zi, cu evitarea băuturilor alcoolice şi a băuturilor dulci carbogazoase; consumul de fructe şi legume în stare  proaspătă; evitarea efortului fizic în miezul zilei, protejarea de soare în orele amiezii; purtarea hainelor de culoare deschisă, din fibre naturale, evitarea scăldatului în bazinele cu apă stătătoare etc.

  Anexat: Planul de acțiuni privind minimalizarea impactului negativ al temperaturilor înalte asupra sănătății populației din municipiul Chişinău în perioada estivală a anului 2018.