Pagina oficială a Municipiului Chișinău

Interzicerea tratamentului inuman a animalelor de companie fără stăpân din Chişinău

   1888

În urma multiplelor sesizări din partea locuitorilor capitalei, primarul general interimar, Ruslan Codreanu, a semnat o dispoziție prin care interzice otrăvirea câinilor. Conform documentului, Direcția locativ-comunală a Primăriei va demara procesul de sterilizare a maidanezilor din municipiul Chișinău.

Dispoziția vine ca urmare a modificărilor operate la Codul Contravențional al Republicii Moldova care înăsprește abandonarea și tratamentul inuman față de animalele de companie, modificări adoptate după scrisoarea trimisă de primarul interimar către deputații Parlamentului Republicii Moldova.

"Protecția animalelor de companie a fost mulți ani un subiect care nu a interesat pe nimeni din Primărie. Lucrurile au degenerat și au dus la multe abuzuri chiar și din partea serviciilor Primăriei. Dispoziția a fost semnată tocmai cu scopul de a contracara metodele folosite anterior", a declarat Primarul general interimar, Ruslan Codreanu.

"În context, vin cu un apel către cetățenii să raporteze Primăriei abuzurile privind maltratarea, otrăvirea câinilor și pisicilor fără stăpân astfel încât cei vinovați să răspundă conform legii", a îndemnat Ruslan Codreanu.

În vederea combaterii tratamentului inuman asupra maidanezilor, actualul primar general interimar de Chișinău, Ruslan Codreanu, în colaborare cu societatea civilă a întreprins un șir de pași concreți pentru remedierea problemei:
- a fost elaborat Regulamentul municipal cu privire la animalele de companie;  
- a fost negociat cu organizația internațională Animal Society un contract prin care vor fi sterilizați gratis toți maidanezii din Chișinău;
- adăposturile de animale existente au fost susținute de Primăria municipiului Chișinău.